“Măsurile luate nu denotă exces de zel şi nici nu am hotărât să începem să ne facem datoria doar pentru că ceva rău s-a întâmplat”, susţin reprezentanţii ISU Argeş.

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la oprirea funcţionării Casei de Cultură de la Bascov, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş face următoarele precizări:

“În baza Planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă  la obiective cu afluenţă de persoane, în data de 17.11.2015 s-a executat control la Casa de Cultură Bascov, în urma căruia a fost depistată o încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care a generat aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării, instituţia în cauză fiind sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100 000 de lei.
     
Măsurile luate nu „denotă exces de zel” şi nici nu am hotărât să „începem să ne facem datoria doar pentru că ceva rău s-a întâmplat”, aşa cum s-a precizat, dovadă stând controalele periodice (anual) efectuate  la această instituţie, care de altfel, de la punerea în funcţiune, din anul 2012, îşi desfăşoară activitatea fără autorizaţia de securitate la incendiu.

Aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării a fost posibilă în momentul de faţă, ca urmare a creării cadrului legislativ: Hotărârea Guvernului 915 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă  a cerinţei de securitate la incendiu publicată în Monitorul Oficial 824 din 04.11.2015 şi a Ordonanţei de urgenţă nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, unde sunt prevăzute clar situaţiile în care se poate dispune aplicarea acestei măsuri.

Mai mult decât atât, de la punerea în funcţiune a clădirii şi până în prezent, aceasta a fost controlată anual (ultimul control fiind executat în data de 04.05.2015) şi de fiecare dată s-a acordat asistenţă tehnică, dar a fost şi sancţionată contravenţional pentru neregulile identificate.

Semnale de alarmă cu privire asupra pericolelor la care suntem expuşi lucrând în clădiri care nu corespund din punct de vedere tehnic” sunt trase de către specialiştii în prevenire din cadrul ISU Argeş cu prilejul fiecărui control executat, fie în instituţii publice, fie la obiective private.

Acţiunile de control vor continua şi în perioada următoare şi cu siguranţă legea va fi aplicată întocmai, deoarece menţinerea climatului de siguranţă la nivelul comunităţii şi crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş  şi reprezintă elementele fundamentale ce susţin activităţile derulate în sprijinul şi pentru cetăţean”.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comments

comments