Ana Stan: Dacă actualii lideri de partid, atât de la nivel central, cât și local, nu fac un pas înapoi, partidele vor avea mult de suferit

Una dintre cele mai apreciate şi respectate femei din politica argeşeană, notăriţa Ana Stan, face o radiografie a clasei politice în urma evenimentelor petrecute în România în ultima perioadă. 

Doamna Ana Stan, cum comentaţi faptul că strada a reuşit să ducă la căderea Guvernului Ponta. Credeţi că societatea civilă a devenit conştientă de faptul că reprezintă o forţă de care orice partid politic trebuie să ţină cont?

Demisia Guvernului Ponta s-a datorat unei explozii emoționale generată de tragedia din Clubul Colectiv, care a condus la o mobilizare nemaiîntâlnită a societății civile, mai întâi pentru a exprima compasiune față de apropiații victimelor, apoi pentru a striga nemulțumirile generale față de un sistem corupt și, în final, ca o revoltă împotriva actualei clase politice; a fost picătura care a umplut paharul. Protestul spontan este o formă democratică de exprimare a nemulțumirilor față de o guvernare. Clasa politică trebuie să analizeze cu mare atenție mesajele ce se desprind din această formă de atitudine civică și să ia deciziile cele mai înțelepte. Din acest punct de vedere, domnul Ponta a procedat politic corect. Vom vedea la viitoarele alegeri locale și parlamentare cât de puternică este societatea civilă, în funcție de procentul de participare la vot al tinerilor. Protestul în stradă este benefic numai în măsura în care este completat cu exercitarea dreptului la vot prevăzut de Constituție.

Consideraţi că numirea unui guvern de tehnocraţi reprezintă o soluţie pentru România zilelor noastre?

După cum știți, sunt un om cu convingeri de dreapta atât prin prisma profesiei, cât și prin atitudine. Din acest punct de vedere, consider că soluția corectă ar fi fost constituirea unui guvern politic, capabil, hotărât și cu dorința de a face schimbări radicale. Ceea ce s-a întâmplat însă, arată, cum nu se poate mai clar, falimentul clasei politice românești. Nu neg competența guvernului Cioloș, dar, totuși, suntem la 26 de ani de la Revoluția din 1989 și ar fi fost timpul să avem o clasă politică matură, responsabilă, în slujba cetățenilor. Din păcate, cei ce au ieșit în stradă au avut dreptate, clasa politică actuală este compromisă iremediabil, fiind lipsită de credibilitate. Dacă actualii lideri de partid, atât de la nivel central, cât și local, nu fac un pas înapoi, actualele partide vor avea mult de suferit, existând chiar posibilitatea, pe care nu mi-o doresc, să nu treacă pragul electoral, locul acestora putând fi luat de partide fără experiență politică.

Avem în Guvernul lui Cioloş foarte mulţi tineri. Acest lucru poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Vă întreb asta deoarece tinerilor, în general, nu prea li se oferă multe şanse de afirmare, fie că vorbim de mediul privat, cel de stat sau politic.

Ca să fii ministru într-un guvern, nu este suficient să fii tânăr sau în vârstă. Totuși și vârsta are importanță în ocuparea unei asemenea funcții. Personal, consider că un tânăr care s-a afirmat o perioadă de minimum 10 ani în mediul privat sau public poate fi luat în calcul pentru ocuparea unei funcții publice, inclusiv cea de ministru.

Cum comentaţi faptul că în noul guvern de tehnocraţi aproape o treime sunt femei. E de bine, e de rău?

Eu am mare încredere în forța femeilor. Oricând femeile pot vota o femeie în orice funcție publică, întrucât, matematic, sunt mai numeroase decât bărbații. De-a lungul istoriei s-a creat mitul că bărbații ar fi mai capabili decât femeile, mai ales în domeniul politic.     În ceea ce mă privește, nu am nici cea mai mică îndoială că orice funcție publică, începând cu Președintele țării, continuând cu ministru, primar, consilier local sau județean, poate fi exercitată de o femeie aleasă în mod democratic.

Ce ar trebui să înveţe clasa politică românescă din acest episod. De ce a scăzut credibilitatea politicienilor în ochii alegătorilor?

Să ne reamintim o parte din revendicările străzii: pedepsele pentru fapte de corupție să pornească de la 10 ani închisoare; eliminarea imunității demnitarilor pentru fapte penale; interzicerea pe viață de a mai ocupa funcții publice pentru demnitarii condamnați pentru fapte de corupție; un demnitar condamnat pentru fapte de corupție în timpul mandatelor își pierde toate drepturile aferente activității în Parlament, inclusiv pensia specială şi interzicerea traseismului politic.
Coroborat cu lozincile cel mai des întâlnite în acele zile, gen: CORUPȚIA  A UCIS! Sau CORUPȚIA UCIDE! Am putut concluziona cu ușurință că problema cea mai gravă a societății românești, clamată de manifestanță, este corupția generalizată, iar prima revendicare a străzii poate fi rezumată în dorința de a vedea promovați de partide oameni noi, curați, în slujba cetățenilor.

M-a impresionat foarte mult o lozincă deosebit de grăitoare:

Dragii noștri copii,

IERTAȚI-NE, NOI AM GREȘIT 26 de ani.
NUMAI VOI PUTEȚI ÎNVINGE CORUPȚIA!
SUNTEM MÂNDRI DE VOI.
MAMA și TATA

Dacă au înțeles sau nu ceva din acest episod politicienii noștri, o să vedem la viitoarele alegeri locale și parlamentare, prin oamenii pe care îi vor desemna drept candidați.

Sunteţi una dintre cele mai cunoscute femei din politica argeşeană şi cu toate astea, de curând, aţi făcut un pas înapoi. Când, cum şi unde veţi reveni, pentru că nu credem că o femeie activă ca dumneavoastră poate să rămână un simplu spectator la tot ce se întâmplă în Argeş. Mai ales că v-aţi numărat printre cei care au protestat în stradă, la Piteşti, după tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti?

În acest moment, nu am făcut nici un pas înapoi ci, dimpotrivă! Din postura de independent, față de orice formațiune politică, pot să am o abordare obiectivă față de ceea ce se întâmplă, bine sau rău, în această țară. Independența, însoțită de alte calități, îți dau posibilitatea să fii un om liber în gândire și exprimare. Pentru mine, a fi, a exista, înseamnă a fi implicat și a acționa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.