Potrivit unui proiect legislativ care modifică legea privind procedura adopţiei, persoanele care adoptă un copil vor beneficia de un concediu de acomodare de trei luni, dar și de o indemnizație.

 

Legea privind procedura adopției mai este completată, printre altele, de patru noi articole prin care sunt reglementate condițiile în care este acordat concediul de acomodare, precum și cele prin care acesta este suspendat sau încetează.
Potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern, pe perioada concediului de acomodare, persoana îndreptățită beneficiază de plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, iar calculul și plata indemnizației, inclusiv a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, se fac de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Totodată, concediul de acomodare și plata indemnizației se suspendă dacă s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgență sau dacă a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției.
De asemenea, perioada concediului de acomodare constituie „vechime în muncă, în serviciu și în specialitate, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta”.

Comments

comments