Declaraţia premierului Grindeanu pe tema deciziei CEDO privind situaţia penitenciarelor din România

Sorin Grindeanu: Daţi-mi voie să salut această decizie, care nu ne duce, în acest moment, şi subliniez, în acest moment, în situaţia de a plăti sume mari de bani, dar ne obligă să venim, în perioada imediat următoare, în cele şase luni date ca termen, cu un plan de măsuri concret, agreat şi de Consiliul de Miniştri, dar şi de Guvernul României, astfel încât problema – şi nu vreau să trec foarte uşor peste acest lucru – problema semnalată de CEDO să înceapă să fie rezolvată; această decizie ca vine urmare a problemelor pe care le avem, problemelor existente în penitenciarele din România. Deci, urmare a acelor probleme, avem această decizie, care ne dă un termen de şase luni în care să venim cu măsuri. Eu am avut o discuţie în urmă cu câteva zeci de minute cu domnul ministru Tudorel Toader; sunt convins că va veni, în ritmul potrivit, cu acest plan de măsuri, astfel încât, în şase luni date ca termen, să reuşim să aprobăm acest plan, să facem paşi concreţi şi, până la urmă – sigur, nu aş vrea să duc la extrem – să facem lucruri în şase luni care, poatem trebuiau făcute în ultimii 26 de ani.

Reporter: În opinia dvs. acest termen de şase luni este unul care ne avantajează, adică avem timp în şase luni să facem tot ce ne cere CEDO?

Sorin Grindeanu: Avem timp în cele şase luni să facem acest plan, extrem de bine aşezat. Măsurile respective trebuie să fie parte a acestui plan, urmând perioada de implementare. Dar vreau să fie foarte bine aşezate şi tocmai acesta a fost rostul discuţiei mele cu domnul ministru Toader. Este timp suficient să facem acest plan de măsuri, să luăm măsuri concrete, nu doar să facem planul, astfel încât să arătăm că suntem determinaţi în a respecta – şi subliniez, în a respecta – decizia CEDO şi a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare, care, iată, nu sunt invenţii, nu sunt lucruri spuse doar de către unii şi alţii și azi s-a dovedit că sunt lucruri extrem de grave, care au dus la asemenea decizii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.