După atacurie terorsite din Paris, preocupările cu privire la aceste riscuri au crescut în aproape toată lumea. Serviciul Român de Informații (SRI) a făcut o serie de precizări în această privință.

 

SRI a publicat pe site-ul propriu un set de semnale care pot indica un atac terorist.

”În cazul în care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, te rugăm să apelezi linia telefonică gratuită TELVERDE: 0800800100.

Pentru protecţie, identitatea apelantului este protejată. Când este bine să suni? Atunci când observi următoarele situaţii sau persoane care pot genera riscuri teroriste:
– cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive sau precursori, otrăvuri etc.)
– acţiuni prin care se încearcă perturbarea funcţionării unor instituţii/locaţii importante (obiective strategice de importanţă deosebită)
– anumite persoane confecţionează, deţin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste
– prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locaţii precum misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.
– interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la astfel de locuri
– persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activităţi sunt interzise
– un autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă
– persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)
– persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens
– ţie sau altora le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.”, se arată pe site-ul SRI.

Comments

comments