Marile lanțuri de magazine, obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării

Potrivit unui proiect de lege adoptat în această săptămână de Senat, agenţii economici ar putea fi obligaţi să doneze produsele alimentare care stau să expire unor organizaţii umanitare. Cei care nu vor respecta această prevedere vor risca să primească amenzi de 15.000 de lei.

 

Conform proiectului de lege aprobat de senatori, agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare le va fi interzisă aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă. Totodată, supermaket-urile vor fi obligate să doneze alimentele aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil, care să permită utilizarea acestora, unor organizaţii umanitare sau asociaţii de protecţie a animalelor, după caz.

„Risipa alimentară este o denaturare a valorii ataşate hranei. Asta semnifică faptul că hrana, un bun de consum, nu poate avea ca scop final aruncarea în pubelă. Risipa se manifestă atât în stadiul distribuţiei cât şi în cadrul consumului. (…) România risipeşte anual 5 milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestul fenomen cu caracter economic şi social negativ, este necesară mobilizarea întregii societăţi prin conştientizare, prevenţie şi educaţie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here