Ziua Internaţională a Femeii. Poartă mărţişorul pe 8 martie ca să ai noroc

Pe 8 Martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi s-a ţinut în 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie, dar, conform calendarului pe stil vechi, sărbătoarea a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 19 martie 1911, în Austria, Danemarca, Elveţia şi Germania, zi în care peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări. Un alt moment care poate fi considerat punctul de plecare pentru această zi a femeilor este tragedia petrecută în 25 martie 1911 la o fabrică din New York, când, în urma unui incendiu devastator şi-au pierdut viaţa peste 140 de persoane, majoritatea femei. Ziua Internaţională a Femeii a fost adoptată de către Organizaţia Natunilor Unite abia în 1977, când ONU a proclamat Anul Internațional al Femeilor, iar perioada 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Ziua Internațională a Femeii are ca simbol laleaua

Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. Mai exact, ,,mascota” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor.

Mărţişorul este cu noroc

Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul. Superstiţia spune că în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă ziua în care s-au născut, şi după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Aceste zile sunt aşa-zisele Babe. Astfel, de Ziua Femeii nu trebuie să își dai jos mărțișorul primit pe 1 Martie și nu trebuie să te certi cu mama sau cu femeia iubita în aceasta zi. Certurile își pot lăsa amprenta pe relația voastră, cu atât mai mult cu cât este o zi atât de specială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here