Pensionarii argeşeni se grăbesc să plece la tratament. Casa de Pensii e asaltată de cereri

Deşi încă nu au fost aprobate criteriile de acordare a biletelor, circa 300 de cereri pentru bilete de tratament au fost depuse deja la Casa Județeană de Pensii (CJP) Argeș, a declarat Aida Enache, director executiv CJP Argeș, în cadrul conferinței de presă a Instituţiei Prefectului Arge.

Prin Hotărârea nr. 82/2017 s-au reglementat regulile de stabilire a numărului de bilete de tratament pentru anul 2017 și modul de distribuire și de decontare a acestora. Urmează ca în baza acestei HG să fie elaborate și criteriile de acordare pentru anul 2017. Deși încă nu au fost elaborate aceste criterii, la nivelul CJP Argeș s-au înregistrat deja cereri de bilete. Acestea sunt înregistrate în sistemul informatic, și vor fi analizate în raport indicaţiile ce vor veni, se speră, săptămâna aceasta.

”Până în prezent ne-au fost comunicate seriile de programare a biletelor de tratament pentru anul 2017. Acestea sunt în număr de 18, prima serie are data de plecare 10.03.2017, iar ultima serie are data de plecare 01.12.2017”, a explicat directorul executiv al CJP Argeș, Aida Enache.

Pentru aceste 18 serii, la nivel național au fost repartizate bilete de tratament în număr de 56.394 de locuri de tratament balnear, doar în stațiunile aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice, urmând ca repartiția de locuri de tratament balnear pe județe să se realizeze de către CNPP în funcție de numărul total al beneficiarilor.

Deci, începând cu data de 10.03.2017, se vor repartiza bilete de tratament doar în stațiunile proprietate a CNPP, acestea fiind: Buziaș, Covasna – hotel Dacia, Olănești- Hotel Livadia, 1 Mai- hotel Ceres, Bala, Amara-hotel Ialomița, Geoagiu- hotel Ceres, Moneasa-hotel Codru Moma, Pucioasa-hotel Ceres. Pentru celelalte stațiuni va fi demarată de către CNPP procedura de licitație publică. Ca și în anii anteriori durata unui bilet de tratament este de 16 zile calendaristice, însă datorită zilelor de sâmbătă și duminică (zile nelucrătoare) durata tratamentului medical este de 12 zile lucrătoare.

Pensionarii beneficiari de bilete de tratament în sistemul public de pensii, vor plăti o contribuție de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția, cu condiția ca acesta să nu fie mai mare decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, caz în care se va achita prețul integral al biletului. De gratuitate vor beneficia doar persoanele încadrate în grad de handicap sau cei care beneficiază de legi speciale, cu mențiunea, că numărul de bilete de tratament gratuite este limitat conform legislației în vigoare. ”Biletele de tratament gratuite vor fi repartizate de către CNPP pentru fiecare județ, și sper ca în anul 2017, județul Argeș să beneficieze la fel ca până acum de un procent mulțumitor de gratuități, având în vedere numărul mare de solicitări în acest sens. În final, facem precizarea că la sediul instituției noastre se pot formula cereri pentru seriile afișate, iar în susținerea acestora solicitanții vor depune copie carte de identitate, cupon pensie, și după caz certificatul de încadrare în grad de handicap sau hotărârea din care rezultă calitatea de beneficiar al unei legi speciale”, a mai explicat directorul CJP Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here