Un argeşean ar putea ajunge Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel Ciobotea, a decis să facă un pas în spate după tragedia din Colectiv.

 

Conform comisarul.ro, surse din Mitropolia Moldovei confirmă că Patriarhul Daniel se va retrage. Boala gravă de care suferă este motivul pentru care a cerut şi a şi primit antemergător de la poliţie şi a grăbit luarea acestei decizii. Tot aceleaşi surse susţin că în urma unor discuţii în taină cu Mitropolitul Moldovei, Patriarhul Daniel a anunţat un răgaz de rugăciune de trei luni de zile.

Omul cu care Patriarhul s-a sfătui în taină, Mitropolitul Moldovei, este nimeni altul decât Înaltpreasfinţitul Teofan, originar din comuna argeşeană Corbi, iar în cazul în care Daniel Ciobotea se va retrage argeşeanul ar putea ajunge în fruntea BOR. Înainte să ajungă Patriarh, Daniel a condus Mitropolia Moldovei, iar locul său a fost ocupat imediat de Teofan.

Teofan Savu, pe numele de mirean Dumitru Savu, a urmat școala generală în comuna natală Corbi, apoi și-a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmând apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1980-1984), pe care l-a absolvit cu teza de licență „Voturile monahale în lumina desăvârșirii creștine“.
Între 1986-1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris, obținând titlul de doctor în Teologie, cu lucrarea „Divino-umanitatea lui Hristos și îndumnezeirea omului în opera Sfântului Maxim Mărturisitorul“.

În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah. Între anii 1987 și 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii „Acoperamântul Maicii Domnului“ din Bussy-en-Othe, Franța, iar în 1990 s-a întors în țară, fiindu-i încredințată funcția de secretar al Cabinetului Patriarhal până în 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal. A ocupat această funcție până în anul 2000, îndeplinind în același timp mai multe atribuții. A fost responsabil cu relațiile externe bisericești, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii. Înainte să ajungă Mitropolitul Moldovei, Teofan a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.