Date fiind avertizarile de canicula pentru zilele urmatoare consumatorii argeseni trebuie sa manifeste atentie sporita la achizitionarea produselor alimentare.

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a întocmit un set recomandări pentru a evita eventualele probleme ce pot apărea din cauza produselor alterate.

Recomandări:

•€ sa verifice in mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si sa refuze produsele care prezinta caracteristici de produs alterat ( aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate,etc);

•€ atunci cand cumpara produse alimentare, sa acorde atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului; in cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru consumator;

•€ sa verifice daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales de consumator (temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat);

•€ sa nu recongeleze un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, daca producatorul interzice aceasta actiune ( prin mentionare pe eticheta);

•€ perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare de lichide (apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare) la achizitionarea carora este recomandat sa se acorde atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor mentionate;

•€ atragem atentia asupra legumelor si fructelor comercializate in cadrul pietelor, in spatii deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicata afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc);

•€ sa nu cumpere alimente din locuri neautorizate !!!!!!! (de exemplu lactate, oua –€・din locuri neautorizate si pentru care, in foarte multe cazuri, se poate remarca inca de la achizitie ca nu sunt depozitate in conditiile de temperatura specifice acestor produse alimentare);

•€ sa verifice cu atentie data durabilitatii minimale/data limita de consum a produselor (termen de valabilitate);

•€ la cumpararea produselor alimentare sa solicite si sa pastreze bonul fiscal pentru a putea proba in cazul in care doresc sa reclame calitatea unui produs.

De asemenea atragem atentia consumatorilor sa nu pastreze alimentele in mijloacele auto timp indelungat. Este necesar ca, dupa achizitionare, consumatorii sa incerce sa ajunga cat mai repede la destinatie pentru a le depozita corespunzator indicatiilor de pe ambalaje.

In cazul produselor alimentare nepreambalate este necesar sa se respecte, pe cat posibil, starea termica in care produsele au fost livrate fara a fi expuse la caldura, soare.
Totodata atragem atentia si tuturor operatorilor economici asupra faptului ca este imperios necesar ca in perioada caniculara sa verifice cu periodicitate si atentie respectarea conditiilor de depozitare impuse de producatori.

Comisar sef  adj,
Violeta Nedelcu

Comments

comments