Românii se pot testa gratuit pentru virusurile HIV şi hepatice B și C. Astfel, în cadrul unei campanii lansate miercuri, 14 octombrie, de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș” și partenerii săi, programul beneficiază de finanțare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009 – 2014.

 

Campania națională de testare, comunicare informare și educare „H-Alert” se va desfășura, în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, și are ca scop mobilizarea tinerilor și grupurilor sociale vulnerabile, persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile — pentru a se informa cu privire la prevenirea infecțiilor.

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a precizat că testarea se va putea face la nouă centre și laboratoare partenere.

„Este foarte important ca oamenii să știe că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV sau cu virusurile hepatice B și C evoluează de multe ori fără simptome și poate fi confundată uneori cu alte infecții. Singura modalitate de a afla este testarea”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul lansării campaniei.

Proiectul “Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi a hepatitei B şi C în România” este cofinanţat prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, având ca operator de program Ministerul Sănătăţii.

Comments

comments