Rezervația Biosfera „Delta Dunării“ împlineşte azi 30 de ani.Delta Dunării, cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă, este faimoasă, de asemenea, ca fiind una dintre cele mai întinse zone umede de pe pământ. Habitatele naturale formate aici oferă condiţii propice de dezvoltare a unei biodiversităţi impresionante a ecosistemelor deltaice.

1 septembrie este data la care, în anul 1990, întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei. Totodată, a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”(ARBDD), având menirea să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională care a dobândit triplu statut internaţional.

A fost inclusă în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului „Omul şi Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă şi includerea în Lista Convenţiei Ramsar (septembrie 1991), precum şi prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).

Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară (SCI) cât şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa, ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

În septembrie 2010, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară şi pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” în anul 2000.

Prin zonele sale umede, care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa.

Nicăieri în Europa nu poate fi întâlnit un ţinut cu atât de variate şi numeroase forme ale vieţii.

Astăzi, de ziua Deltei Dunării, vă prezentăm câteva imagini care îți taie respirația, puse la dispoziție de colegii de la ARBDD, cărora le mulțumim.

Urăm acestui colț de Rai „La mulți ani!”

Sursa: Facebook/Ministerul Mediului.

Comments

comments