Psihiatrii Eli Morman şi Valerian Azamfirei, de la LSM, principalii suspecţi în dosarul pensionărilor, au eliberat în jur de 5.000 de reţete compensate

Medicul Valerian Azamfirei a mai fost acuzat de DNA, în 2008, că ar fi eliberat avize de pensionare unor persoane cu boli psihice, dar care în realitatea desfășurau activităţi în cadrul unor societăți comerciale sau dețineau permise de conducere auto.

Doctoriţa Eli Morman, şefa Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, şi colegul său, dr. Valerian Azamfirei, sunt principalii suspecţi în dosarul pensionărilor fictive deschis de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Alături de cei doi sunt cercetate şi patru asistente medicale de la LSM,  precum şi peste 70 de pacienţi.

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au efectuat marţi 8 percheziţii, dintre care 5 domiciliare și 3 la sediul unor cabinete medicale din municipiul Pitești, pentru probarea activităților infracționale într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită şi dare de mită.

Cei doi medici psihiatri, asistentele şi alte peste 70 de persoane vor fi audiaţi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Acuzaţiile ce li se aduc medicilor sunt luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune. Cele patru asistente ce îi sprijineau sunt cercetate pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită.

Anchetatorii au stabilit că medicii internau fictiv persoane de la care luau câte 500 de lei, pentru a putea astfel să le elibereze documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate, deşi, în realitate, acestea nu sufereau de afecţiunile trecute în fişele medicale. Potrivit oamenilor legii, între aprilie şi iunie 2015, 288 de persoane ar fi beneficiat de internare în scopul întrunirii condiţiilor de încadrare în grad de invaliditate. În acest fel, s-a creat un prejudiciu Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate (FNUASS) atât prin cheltuirea nejustificată a sumelor alocate pentru internare, cât şi prin faptul că persoanele beneficiare ale diagnosticelor nereale primeau pensie de invaliditate în mod necuvenit.

Pentru medicul psihiatru Valerian Azamfirei nu este însă prima întâlnire cu procurorii. În urmă cu câţiva ani, el, alături de alţi doi colegi din Argeş, a mai fost acuzat de DNA pentru aceiaşi speţă, fiind suspect că a ajutat anumite persoane să se pensioneze medical, deși acestea nu sufereau de bolile pentru care primiseră acordul să iasă la pensie.

Cei trei medici asupra cărora au planat suspiciunile la vremea rerspectivă au fost Victoria Irimia, Valerian Azamfirei și Marian Iacob, directorul general al Spitalului Sfânta Maria din Vedea, toţi specialiști în domeniul psihiatriei. Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorul de caz, ancheta a început în 2008:
„La data de 26 noiembrie 2008, la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești a fost înregistrat dosarul penal cu numărul 137/P/2008 privind săvârșirea de către medicii Irimia Victoria, Azamfirei Valeriu și Iacob Marian a unor infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită, în sensul în care aceștia au eliberat avize medicale și documente pentru pensionarea a mai multor persoane în schimbul unor sume cuprinse între 500 și 2.000 de euro. Astfel, din datele și informațiile existente, a rezultat că în perioada 2006 – 2007 medicii menționați au eliberat avize pentru pensionarea pe caz de invaliditate fără respectarea dispozițiilor legale în domeniu, în sensul că persoanele în cauză ar fi suferit boli grave, cu toate că persoanele care au obținut pensionarea desfășurau activităţi în cadrul unor societăți comerciale sau dețineau permise de conducere auto“, se arată în rechizitoriul întocmit DNA.

În ce priveşte cazul medicului psihiatru Valerian Azamfirei, acesta a fost acuzat acuzat că a eliberat peste 1606 de reţete compensate în valoare de 8,8 miliarde de lei vechi. „Știu că se fac cercetări cu privire la unele pensionări. Cunosc faptul că la DNA Pitești au fost chemați la audieri și o parte dintre pacienții mei, dar și colegul meu de la Vedea. Nu am nicio implicare, pentru că eu în cei 30 de ani de activitate nu am luat niciun ban de la pacienții mei. Nici nu aveam cum să-i ajut pe acești oameni să se pensioneze, întrucât nu făceam parte din comisia de evaluare. Președintele acesteia era doctorul Cristian Bărbulescu, care între timp s-a mutat la București. Mai mult decât atât, toate dosarele de evaluare erau trimise la București, de unde se primea un aviz, fie favorabil, fie negativ. Ce-i drept, au mai fost făcute anumite intervenții, dar sincer vorbind comisia era cea care dădea avizul, și nu noi, medicii“, a declarat la acea vreme doctorul Valerian Azamfirei.
Şi doctoriţa Eli Morman a apărut la acea dată pe lista medicilor suspectaţi că au eliberat cele mai multe reţete compensate, decontate de CAS Argeş: 3335 reţete în valoare de 5 miliarde de lei vechi.

Iată şi lista reţetelor compensate, conform datelor oficiale de la CAS Argeş, eliberate de unii medici psihiatri, conform cărora 15.000 de argeşeni, adică 2,5% din populaţia judeţului, sufereau de boli psihice.

Eli Morman – SC “Psiho Test Med” Piteşti – 3.335 reţete în valoare de 5 miliarde de lei vechi;
Valerian Azamfirei – SC „Psiho Test Med” Piteşti -1.606 reţete în valoare de 8,8 miliarde lei vechi;
Ionuţ Cătălin Zarioiu – Centrul de Diagnostic şi Tratament Piteşti – 3.626 reţete în valoare de 6,48 miliarde lei vechi;
Diana Pascu – Centrul de Diagnostic şi Tratament – 3.207 reţete în valoare de 6 miliarde lei vechi;
Gheorghe Zamfir – CMI Psihiatrie Curtea de Argeş – 2.476 reţete în valoare de 5,7 miliarde lei vechi;
Simona Popa – CMI Psihiatrie Curtea de Argeş – 1.104 reţete în valoare de 4,8 miliarde de lei vechi;
Daniela Codruţa Ştefan – CMI Psihiatrie Piteşti- 1.245 reţete în valoare de 4,77 miliarde lei vechi;
Eugenia Stancu – Spitalul Judeţean Argeş – 908 reţete în valoare de 4,76 miliarde lei vechi;
Antoaneta Ganea – 936 reţete în valoare de 4,7 miliarde lei vechi;
Horia Argintaru – 1500 de reţete în valoare de 4,3 miliarde lei vechi;
Victoria Irimia -”Self Control” Piteşti – 1.267 reţete în valoare de 4 miliarde de lei vechi;
Marieta Ionuţ – 1.089 reţete în valoare de peste 3 miliarde lei vechi;
Petruţa Pena – CMI Psihiatrie Piteşti – 587 reţete în valoare de 1, 83 miliarde lei vechi;
Georgeta Petrescu – 631 reţete în valoare de 1,7 miliarde lei vechi;
Gabriel Marinescu – 314 reţete în valoare de un miliard lei vechi;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here