Povestea cutremurătoare a căpitanului de jandarmi Ioan Trifu. S-a aruncat de la balconul clădirii Securității din Pitești

Pe 24 mai 1960, în clădirea Securității din Pitești se producea o dramă. Adus la un interogatoriu pentru a fi constrâns să accepte o colaborare cu Securitatea, fostul căpitan de jandarmi loan Trifu avea „să se arunce în gol” de la etajul clădirii unde era interogat.

După „sinuciderea” lui loan Trifu a urmat o anchetă a Securității asupra celor doi ofițeri care l-au anchetat, cpt. Ploscaru Emilian (foto) şi It. maj. Ionică Constantin. Din cercetarea desfășurată aflăm mai multe date despre parcursul profesional în Securitate al lui Emilian Ploscaru.

Cea mai mare realizare a sa, de până în 1960, a fost participarea la munca „de neutralizare” a grupării de partizani condusă de Toma Arnăuțoiu. „Cu ocazia depistării bandei Arnăuțoiu, din mai 1958, ofițerul a dat dovadă de mult curaj și spirit de sacrificiu, astfel a acţionat direct asupra banditului Arnăuțoiu Toma reușind să-l imobilizeze, după aceasta a urmărit pe fratele banditului reușind să-l prindă (…)’’. Pentru activitatea sa a fost decorat cu medalia pentru merite deosebite şi Steaua RPR clasa a V-a.

A venit însă momentul din 24 mai 1960. Interogatoriul la care l-a supus pe loan Trifu s-a încheiat tragic. Ploscaru a fost sancționat cu degradarea timp de șase luni „ca urmare a lipsei de vigilență” de care a dat dovadă şi a „nerespectării regulilor muncii de securitate”. În finalul informării prin care i s-a adus la cunoștință sancțiunea, șefii săi îl atenționează: „pe viitor să dea atenție mai serioasă respectării directivelor şi ordinelor M.A.I.”

O astfel de sancțiune ar fi trebuit să aibă urmări asupra carierei lui Ploscaru. Numai că s-a produs exact contrariul. Pe parcursul anilor `60, Ploscaru nu doar că avansează ierarhic, dar este și recompensat de mai multe ori cu sume de bani. Mai mult, în 1968, primește ca recompensă „o armă de vânătoare cu accesorii”.

Un an mai târziu, este „citat prin ordin de zi pe C.S.S. (Consiliul Securității Statului)”. De asemenea, primește ordinul Meritul Militar în toate cele trei clase, dar şi numeroase „medalii ale Republicii Socialiste România”.

A fost trecut în rezervă la 20.06.1981 cu gradul de locotenent-colonel.

Cazul lui Ioan Trifu, „s𝗶𝗻𝘂𝗰𝗶𝘀” 𝗹𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂

Arhivele Securității ascund multe drame puțin cunoscute și cercetate. Cazul lui Ioan (Ion) Trifu, fost căpitan de jandarmi în perioada interbelică, ridică multe semne de întrebare privitoare la modul în care a decurs „interogatoriul” la care a fost supus de către doi ofițeri de Securitate.

Din documentele prezente în dosar, „interogatoriul” trebuia să se finalizeze cu recrutarea lui, doar că, la aproximativ cinci ore de la începerea cercetării, Ioan Trifu avea „să se arunce” de la balconul clădirii Securității din Pitești, unde era anchetat.

𝗗𝗲 𝗰𝗲 𝗲𝗿𝗮 „𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗼𝗴𝗮𝘁” 𝗜𝗼𝗮𝗻 𝗧𝗿𝗶𝗳𝘂?

În raportul de recrutare al lui Ion Trifu, din 30 martie 1960, lucrătorii Securității detaliază motivele pentru care fostul căpitan de jandarmi era în atenția aparatului de represiune comunist. „Sunt urmărite elemente care au făcut parte din aparatul de represiune burghez ca foști jandarmi şi polițiști. O parte dintre aceste elemente care au deținut funcții în fosta jandarmărie nu sunt încadrate informativ din lipsă de agentură”.

Ținta era un grup de foști ofițeri superiori de jandarmi, toți domiciliați în Pitești. Trifu loan nu doar că a fost coleg cu aceștia, dar era, la acel moment, în „bune relații” cu ei. Astfel, a ajuns, fără să aibă habar, candidat „la recrutare în agentura” Securității.

Pentru a-l determina să accepte colaborarea, ofițerii Securității au realizat un amplu plan de interogare. „Recrutarea numitului Trifu Ion se va face prin metoda folosirii materialelor compromițătoare, material ce consta în documente originale, declarații și note informative (…)”.

Pe fond, Securitatea dorea să îl șantajeze pe fostul căpitan de jandarmi cu activitatea pe care a desfășurat-o în perioada interbelică. „A urmărit și a dat ordin de urmărire a suspecților de activitate comunistă”. Un alt lucru cu care intenționa Securitatea să-l șantajeze ținea de activitatea pe care a avut-o Trifu Ioan în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, atunci când a condus un lagăr de prizonieri sovietici din Vaslui. Ciudat este că, pentru această activitate, Trifu loan a fost anchetat la mijlocul anilor `50, dar atunci nu a fost găsit vinovat.

În raportul cu „propuneri de recrutare ca agent a numitului Trifu loan” este specificat faptul că recrutarea „se va efectua de către cpt. Ploscaru Emil, ajutat de It.col. Mihuț Niculae, șeful Serviciului III”.

𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝘂𝗹

În dosarul lui loan Trifu s-au păstrat două procese-verbale de interogatoriu. De ce două? Conform mărturiilor ofițerilor Securității, interogatoriul a fost împărțit în două etape şi a fost realizat de cpt. Ploscaru Emilian şi de It. maj. lonică Constantin.

loan Trifu a ajuns la sediul Securități din Pitești în ziua de 24 mai 1960, ora 13:00. Interogatoriul a început la ora 13:15 (conform procesului-verbal), iar prima parte s-a terminat la ora 15:30. Întrebările la care a trebuit să răspundă loan Trifu au vizat în general activitatea pe care fostul căpitan de jandarmi a avut-o până la terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, dar au fost şi câteva care au urmărit conturarea parcursului profesional și politic pe care „candidatul la recrutare” I-a avut după încheierea războiului şi instaurarea regimului comunist în România.

Partea a doua a interogatoriului a fost consemnată într-un nou proces-verbal. Însă, de această dată nu sunt precizate ora la care a început interogatoriul și nici ora la care s-a terminat, deși formularul de interogatoriu conținea și aceste rubrici care trebuiau completate de lucrătorii Securității.

A doua parte a interogatoriului s-a axat pe activitatea pe care a desfășurat-o loan Trifu împotriva comuniștilor, cât a activat în cadrul jandarmeriei. „Arată Dta care au fost măsurile luate împotriva suspecților comuniști ce-i aveați în evidență?”, este ultima întrebare pe care lucrătorii Securității au consemnat-o în procesul verbal. Răspunsul nu a mai venit, pentru că loan Trifu s-ar fi „aruncat de la balcon”.

Mărturii contradictorii

Declarațiile date de cei doi ofițeri de Securitate după „incident” conțin și câteva inadvertențe, atât între ele, cât şi față de procesul-verbal al interogatoriului. Deși amândoi precizează că loan Trifu a ajuns la interogatoriu în jurul orei 13:00, Ploscaru declară că interogatoriul a început după ora 14:00, contrazicând procesul verbal, unde era menționată ora 13:15.

Prima parte a „anchetei” a fost condusă de Ploscaru, iar cea de a doua de Ionică Constantin. În jurul orei 17:00, Ploscaru părăsește interogatoriul „pentru a lua ceva de mâncare”. Declară că a lipsit o jumătate de oră, colegul său de anchetă îl contrazice în declarația pe care a dat-o și spune că Ploscaru s-a întors în jurul orei 18:00. La scurt timp de la întoarcerea lui Ploscaru, cei doi decid să părăsească biroul în care era interogat loan Trifu, pentru a se sfătui. „Tov. Cpt. Ploscaru (…) m-a chemat afară din birou și ieșind afară din birou am lăsat ușa întredeschisă şi am început să discutăm în șoaptă chiar lângă ușa biroului unde-I anchetam pe candidat”. Ce au discutat? „Să trecem cât mai repede să-i punem problema recrutării”, scrie Ionică Constantin în declarația sa.

„𝗡𝘂 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝘃𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁”

Deși ușa era întredeschisă, nici unul nu precizează cum de nu l-au văzut pe loan Trifu părăsind biroul pe geam. După ce a sărit pe fereastra deschisă, conform declarațiilor celor doi, Trifu a ajuns pe balconul unui alt birou de unde s-a aruncat în gol.

Dacă cei doi „nu l-au observat” pe loan Trifu care părăsise biroul, l-au „văzut” colegii din curte și din alte birouri, care i-au alarmat. „În fața acestei situații am sărit pe geam și eu ca să sar pe balcon după el, dar el a schițat că se aruncă. Văzând acestea am sărit înapoi, am strigat la el să nu sară că nu i se va întâmpla nimica. (…) În acel timp, am auzit un glas răgușit strigând `nu sunt vinovat`. După care am auzit zgomot. El își dăduse drumul. De asemeni raportez că în timpul anchetei ne-am purtat frumos cu el şi nici nu părea să fie în stare de asemenea fapte”, scrie Emilian Ploscaru în declarația pe care a dat-o după „eveniment”.

Precizarea lui Ploscaru, dar şi a lui Ionică Constantin, asupra faptului că „s-au purtat frumos cu el” sugerează că la acel moment mai erau folosite și alte metode de interogare/anchetare…

Ancheta Securității transformă sinuciderea în tentative de evadare

În urma „sinuciderii” lui loan Trifu, Securitatea a demarat o anchetă. Concluziile anchetei le descoperim în „sancțiunea” aplicată lui Emilian Ploscaru. „Vă comunicăm că prin ord. M.A.I. Nr. 2351 din 1 iunie 1960, ați fost retrogradat de la gradul de cpt., la gradul de It.maj., pe timp de șase luni. Aceasta ca urmare a lipsei de vigilență de care ați dat dovadă cu ocazia aducerii unui candidat la recrutare şi a nerespectării regulilor muncii de securitate faţă de arestați, dând posibilitatea celui în cauză să evadeze și apoi să se sinucidă. Pe viitor trebuie să dați atenție mai serioasă respectării directivelor ordinelor M.A.I.”

Surse: Documente identificate în ArhiveleSecurității și prezentate de Direcția Investigații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.