Angajații „bogați” rămân fără voucherele de vacanță! Cine se încadrează în categorie

Românii care rămân fără tichete de vacanță din această vară. Noi măsuri intră în vigoare de la 1 iulie! Concret, vor putea merge în vacanță cu bani de la stat doar bugetarii care au salariul net mai mic de 8000 de lei.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024Voucherele de vacanță destinate bugetarilor au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time.
În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.
Din 1 iulie, această facilitate se va aplica doar personalului cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei. Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei sunt eligibili pentru a beneficia de aceste vouchere de vacanță.
Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.
Voucherele de vacanță se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative.

Dar există unele restricții cu privire la aceste tichete. Acestea sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. Nefiind transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.
Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care au fost primite. Așadar, după 12 luni, voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.