Cu ocazia Lunii Europene a Securității Cibernetice, Microsoft, Poliția Română și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), cu sprijinul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), au susținut un eveniment dedicat creșterii nivelului de conștientizare referitor la amenințările de securitate cibernetică ce ne privesc pe fiecare dintre noi, oferind totodată sfaturi de bune practici de igienă cibernetică de bază ce pot fi de folos oricărui utilizator de tehnologie.

Infectarea cu malware, hacking, social engineering, phishing, diverse fraude online sau vulnerabilități ale hotspot-urilor Wi-Fi au fost discutate cu studenții SNSPA de cei trei parteneri, care au dorit astfel să crească gradul de conștientizare asupra securității digitale și metodelor de combatere a diferitelor tipuri de amenințări din spațiul online și să ofere detalii despre cum acționează infractorii din mediul digital și care sunt metodele prin care utilizatorii se pot apăra, pot preveni sau raporta aceste cazuri pentru a nu deveni victimele unor activități malițioase.

La final, participanții au avut ocazia să își testeze abilitățile de bază în a face alegeri corecte în viața lor online printr-un quiz publicat de către Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și Comisia Europeană pe site-ul dedicat lunii securității informatice (https://cybersecuritymonth.eu/references/quiz-demonstration/welcome-to-the-network-and-information-security-quiz/).

Conform statisticilor publicate de CERT-RO referitoare la alerte de securitate, din prelucrările automate, se observă că peste 80% dintre alerte se referă la sisteme vulnerabile, neactualizate sau configurate necorespunzător, ceea ce denotă o cultură de securitate precară, iar din prelucrările manuale se observă o pregnanță a fraudei (scam, phishing) în rândul utilizatorilor obișnuiți.

Câteva sfaturi de bune practici pentru utilizatorii de tehnologie, pentru a se feri de astfel de amenințări:
1) Făceți-vă update-urile, actualizările sistemului de operare, aplicațiilor și soluțiilor de securitate.
2) Nu dați click pe orice și fiți atenți la email-uri suspecte și atașamente, reclame în browser, aplicații gratuite care promit diverse beneficii – majoritatea lucrurilor prea bune ca să fie adevărate chiar nu sunt.
3) Nu instalați aplicații din surse necunoscute sau dubioase.
4) Folosiți parole complexe, diferite și nu le scrieți pe toate într-un singur loc.
5) Folosiți Multi-Factor-Authentication.
6) Nu fiți darnici cu informațiile personale online – nu trimiteți fotografii cu dvs., familia sau prietenii persoanelor necunoscute cu care aveți conversații online. Nu trimiteți fotografii pe care nu ați vrea să le vedeți în orice alt mediu public online sau offline.
7) Folosiți firewall și antivirus.
8) Aveți grijă la ce Wi-Fi vă conectați și la ce dispozitive conectați la computer (ex. USB stick).

În cazul în care credeți că ați fost vizat(ă) de o astfel de amenințare, vă încurajăm să o raportați la poliție și să informați CERT-RO la numărul unic, disponibil permanent, 1911, sau prin trimiterea unui email la alerts@cert.ro.

Comments

comments