Potrivit unui ordin al ministrului Sanatatii, toate dosarele pentru trimitere la tratament in strainatate, pentru realizarea procedurii de allotransplant de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit, vor fi intocmite de catre Directiile de Sanatate Publica.

 

Pentru tratarea persoanelor cu afectiuni deosebit de grave, care necesita allotransplant de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit, odata cu infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), tratamentul se face  in unitatile sanitare din tara in care sunt organizate Centre de Transplant de Celule Stem Hematopoietice.

Medicul curant al pacientului transmite direct catre Comisia de allotransplant de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit in a carei  raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta pacientul (judetul Arges este arondat Centrului Universitar Bucuresti), cererea de evaluare a indicatiei de transplant de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit, insotita de rezultatele analizelor medicale necesare.

Comisia, in urma acestei cereri, evalueaza starea de sanatate a pacientului si decide in privinta indicatiei de transplant de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit, decizie care este comunicata medicului curant care are in tratament si monitorizeaza pacientul.

In cazul in care decizia este pentru indicatia de allotransplant de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit, comunicarea deciziei se va face catre medicul curant al pacientului (insotita de recomandari pentru tratamentul si monitorizarea medicala a pacientului pana la identificarea unui donator compatibil de catre RNDVCSH) si catre Centrul de Transplant desemnat pentru preluarea pacientului.

Centrul de Transplant are obligatia sa confirme Comisiei preluarea pacientului si includerea acestuia in programul de transplant si sa solicite Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice initierea cautarii preliminare de donator neinrudit HLA compatibil.

Medicul curant informeaza Centrul de Transplant de celule stem hematopoietice desemnat asupra oricaror modificari in starea pacientului si care pot influenta decizia terapeutica.

Centrul de Transplant de celule stem hematopoietice coordoneaza impreuna cu RNDVCSH toate etapele de la initierea cautarii preliminare de donator compatibil pana la monitorizarea posttransplant a pacientului, respectiv cautarea preliminara de donator compatibil, evaluarea si selectarea din lista de potentiali donatori a celor pentru care se face testare extinsa, confirmarea finala a compatibilitatii HLA a pacientului cu donatorul neinrudit de celule stem hematopoietice, prelevarea de celule stem hematopoietice, transportul, planul de transplant, monitorizarea posttransplant, conform procedurilor standard operationale in vigoare.

Planul de transplant al pacientului va fi stabilit de catre Centrul de Transplant desemnat, dupa confirmarea donatorului compatibil neinrudit, de comun acord cu RNDVCSH  si cu medicul curant al pacientului, conform procedurilor standard operationale in vigoare.

Comments

comments