După câteva luni de vreme destul de monotonă și imprevizibila, ne bucurăm în sfârșit de zilele însorite de vară cu toate tentațiile estivale, începand de la îmbrăcăminte lejeră, ieșiri cu prietenii la terase, plimbări și partide de joacă în parc cu cei mici, plajă la mare (sau la munte), băi răcoritoare.

 

Dr. Laurențiu Vlădău, Medic Specialist Dermatologie-Venerologie la Clinica “Hebra Dermatologie” ne arată care sunt consecințele abuzului de expunere la temperaturi ridicate și soare, respectiv insolația și arsurile solare.

Ce este insolația?

Insolația este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, eventual combinată cu activități fizice moderate sau intense în cazul persoanelor tinere și pe un teren de alte boli sistemice la vârstnici.

Printre factorii care pot contribui la apariția acestei suferințe sunt: consumul insuficient de lichide necesare pentru termoreglare, alcoolul, tramentele antihistaminice, antihipertensive, antidepresive. Semnele care trebuie să ne alarmeze sunt amețeala, somnolența, senzația de greață, dureri de cap, slăbiciune, tulburări de vedere. Acesta este momentul în care trebuie să acționăm și să intrăm într-o încăpere răcoroasă, să încercăm să ne liniștim pentru câteva minute, întinși la orizontală, eventual cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, să facem un duș răcoritor și să începem să consumăm cât mai multă apă cu înghițituri mici.

Dacă situația se complică generând pierderea starii de conștiență, confuzie, temperatură ridicată (40 grade Celsius), frisoane sau dacă nu putem bea lichide, este nevoie de o opinie medicală urgentă și eventual tratament simptomatic și fluide intravenos.

Arsurile solare –€ cauze și tratament

Arsurile solare sunt cauzate de abuzul de expunere la soare și pot avea consecințe imediate și de lungă durată. Sunt de diferite grade, producând de la roșeață, usturime, mâncărime, bule cu lichid, “彡ojirea pielii”・până la decolarea de zone extinse de piele, cu umflături ale picioarelor, asociate cu alte complicații sistemice precum hipotensiune arterială, ritm cardiac accelerat, febră, frisoane, confuzie, infecții.

Ce putem face?

În cazul arsurilor ușoare, va trebui să aplicăm rapid comprese reci, schimbate frecvent, să facem băi sau dușuri reci, să aplicăm creme pe bază de mentol, aloe vera, eventual ținute la frigider.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la calmarea durerii și reducerii umflăturilor picioarelor, atunci când apar ca urmare a arsurii solare. În situații severe, asociate cu dureri puternice, decolări extinse de piele, stare de rău etc. este important să vă adresați medicului.

Ideal este să evităm orice tip de arsură solară deoarece persoanele cu piele deschisă la culoare și multe alunițe sunt mult mai predispuse la a dezvolta cancer de piele.

8 sfaturi pentru a preveni insolația și arsurile solare

–   Consumul viguros de lichide când ne expunem la soare și temperaturi ridicate,
–  Amânarea activităților sportive sau efortului mai intens pentru momente mai răcoroase ale zilei.
–  Consumarea de apă plată și băuturi sportive îmbogațite cu electroliți
–   Evitarea băuturilor alcoolice și care conțin cafeină (cafea, ceai, cola) care determină deshidratarea
–   Vestimentația aleasă va fi una lejeră și de culoare deschisă, ideal este să purtăm o pălărie sau șapcă, precum și ochelari de soare.
–   Expunerea la temperaturi ridicate trebuie făcută treptat, asociată cu dușuri răcoritoare frecvente.
–    Foarte importantă este crema de fotoprotecție care ar trebui să aibă un factor de protecție minim 30, aplicată în cantități generoase, de câteva ori pe zi, care blochează atât razele UVB, cât și UVA.
–   Trebuie evitată, pe cât posibil, expunerea la soare între orele 12 și 15, atunci când emisia de ultraviolete este cea mai dăunătoare pentru noi.

Despre campanie

Campania ”Frumusețea la 40 de ani” este derulată timp de 12 luni, în perioada martie 2015 – februarie 2016. În cadrul campaniei, 12 doamne din presă, cu vârsta între 35 si 47 ani, sunt invitate să vorbească despre ceea ce inseamna frumusetea în jurul vârstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o îngrijire și o alimentație sănătoasă. Lunar, fotografiile doamnelor participante în campanie sunt transformate în tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu. În 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete și o expoziție.

Comments

comments