Copiii din familiile defavorizate ar putea primi 50 de lei pe lună, dacă merg zilnic la grădiniță

Potrivit unui proiect legislativ, senatorii propun acordarea unor stimulente educaţionale pentru copiii care provin din familii fără posibilităţi cu condiţia de a merge zilnic la grădiniţă.

Astfel, pentru fiecare copil înscris în program, se vor acorda tichete sociale în valoare de minimum 50 de lei, care vor putea fi folosite de părinţi în scopul achiziţionării alimentelor, produselor de îmbrăcăminte şi rechizitelor.

Documentul prevede ca valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educaţional să fie de 0,1 ISR (indicator social de referinţă), pentru fiecare copil beneficiar. Valoarea ISR în prezent este de 500 de lei, astfel că fiecare copil înscris în program va beneficia de cel putin 50 de lei pe lună.

Pentru a putea beneficia de stimulentele educaţionale oferite de autorităţile administraţiei publice locale copiilor din familii sarace trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:
– vârsta minimă a copilului să fie de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent;
– copilul să nu fie mai mare de 6 ani, vârstă împlinită după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
– venitul lunar pe membru de familie să fie de până la două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană.

Proiectul de lege prevede ca stimulentele educaţionale să fie acordate sub forma tichetelor sociale, care pot fi obţinute, la cerere, de unul dintre părinţi sau de persoana desemnată pentru întreţinerea copilului.

Copiii trebuie să fie zilnic prezenţi la grădiniţă, cu excepţia absenţelor motivate: absenţe medicale – motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit şi învoiri – cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum trei zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here