Ce sărbătorim de 9 mai! La mulţi ani, România, La mulţi ani, Europa!

0
743

Astăzi, 9 mai 2017, sărbătorim trei momente deosebit de importante pentru istoria și evoluția României:

* 140 de ani de la Independența de Stat a României,
* 72 de ani de la Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial,
* Ziua Europei!

Cu acest prilej, la Monumentul Eroilor de pe strada Crinului din Piteşti, oficialităţile locale argeşene au organizat un eveniment pentru a marca însemnătatea acestei zile. Au fost  depuse coroane de flori în memoria ostaşilor argeşeni de pe văile râurilor Argeş, Doamnei, Târgului, Topolog sau Vâlsan, căzuţi în luptele din Războiul de Independenţă din 1877 la Vidin, Plevna, Griviţa şi Smârdan.

Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

De asemenea, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state, ceea ce a însemnat crearea uniunii ce a dus mai apoi la apariţia UE aşa cum o cunoaştem azi. Decizia de a se marca această zi drept Ziua Europei a fost luată  a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

La mulți ani, România, La mulți ani, Europa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here