A apărut asigurarea de răspundere civilă privată pentru biciclişti responsabili

0
427

Noul trend care promovează un stil de viață sănătos, incluzând aici și diverse forme de
mișcare, le-a reamintit multora dintre noi că mersul pe bicicletă era ceva ce îi bucura în
copilărie. Alții și-au amintit că mereu au vrut să învețe să meargă pe bicicletă și au zis că nu
e niciodată prea târziu… Așa se face că s-au mărit rândurile bicicliștilor amatori în România și
au început să fie tot mai vizibili nu doar în parcuri, ci și pe șoselele din orașe. În România s-a
ajuns ca piața de biciclete să se dubleze din 2010 până în 2015, an în care s-au și cheltuit 60
de milioane de euro pe acest segment la noi în țară.

Unii dintre cei care încep să folosească regulat bicicletele se limitează la ieșiri în parc,
alții însă, merg cu ele în trafic și le utilizează nu doar pentru relaxare și mișcare, ci și ca mijloc
de deplasare. Cu toate acestea, nu toți se gândesc la riscurile la care se expun. Se vorbește  cel mai frecvent despre posibilitatea ca acești bicicliști să fie accidentați din vina șoferilor  neglijenți, dar noi vă propunem să vă gândiți și la evenimentele neplăcute care pot avea loc din vina biciclistului.

În România, un biciclist nu este obligat să se asigure printr-o poliță de răspundere civilă,
însă, cu trotuarele noastre înguste și căi dedicate bicicliștilor limitate, există riscul ca acesta
să producă pagube pentru care rămâne răspunzător. Sunt o mulțime de scenarii care pot avea  loc și care îi pun pe bicicliști în situația neplăcută de a plăti pentru pagubele provocate.

Iată  câteva scenarii:
・    În mersul său pe trotuar, cu atât de mult slalom printre trecători, biciclistul se dezechilibrează și zgârie o mașină parcată pe margine. Proprietarul autovehiculului are tot
dreptul să îi ceară biciclistului compensații pentru paguba produsă;
・    Biciclistul se află în parc și îi sare în față un copil pe care îl accidentează (poate chiar foarte grav). Părinții copilului sunt îndreptățiți să îi ceară daune.

Iată și un caz real: în 2012, un biciclist din Mediaș a fost dat în judecată de Primărie și i s-au cerut daune de 1.300 de lei după ce acesta a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce intra cu bicicleta într-o barieră aflată la intrarea într-o piață.

Oricare dintre scenariile de mai sus poate deveni realitate sau se poate repeta, dar bicicliștii pot fi prevăzători și responsabili, protejându-se printr-o asigurare dedicată riscurilor la care se expun sau îi expun și pe alții.

Astfel, Gothaer pune la dispoziția clienților săi Asigurarea GoRESPONSIBLE – Răspundere Civilă Privată care oferă, pe lângă acoperirea de bază și o clauză specială pentru bicicliști, oferindu-le celor care optează pentru ea toată protecția de care au nevoie pentru eventualele accidente pe care le-ar putea provoca unor terțe persoane, atunci când circulă cu bicicleta.

Produsul se adresează bicicliștilor amatori, care respectă regulile impuse pentru practicarea acestui sport și circulă pe drumuri publice și în spații amenajate, cum sunt parcurile. Acesta nu este un produs pentru cicliștii profesioniști, care iau parte la competiții sau pedalează off-road sau în condiții de nesiguranță. Pentru ei au fost concepute asigurări dedicate sporturilor  extreme.

Asigurarea GoRESPONSIBLE –€ Răspundere Civilă Privată de la Gothaer, achiziționată împreună cu clauza pentru bicicliști este cea mai bună opțiune de asigurare pentru cei care iubesc pedalatul și îl practică responsabil, bucurându-se de mișcare fără a ignora pericolele
la care sunt expuși.

Despăgubirea maximă derivată din clauza de bicicliști ce poate fi acordată este de 50% din limita de răspundere a poliței de bază, GoRESPONSIBLE, dar nu mai mult de 50.000 de euro pe eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here