Săptămâna trecută, a făcut vâlvă cazul angajatului din Ministerul Administraţiei şi Internelor care a împuşcat opt persoane în Bucureşti, dintre care două mortal, inclusiv pe soţia sa. Este un caz care, din păcate, pune din nou pe tapet faptul că, la noi, Poliţia şi legile sunt mai blânde ca o… pisică adormită. Soţia asasinului depusese mai multe plângeri împotriva lui pentru că o teroriza, însă poliţiştii din Bucureşti nu au avut nicio reacţie. În ţară, inclusiv în Argeş, sunt sute şi sute de cazuri de femei abuzate şi molestate care depun plângeri şi unde Poliţia nu „intervine” decât cu o birocraţie excesivă, fără măsuri radicale şi întemniţări ale bărbaţilor brutali. Nu-i vorbă, şi legile sunt… moi, dar nici cu poliţiştii noştri nu ne e ruşine.

 

Vedem la televizor, aproape zilnic, cazuri în care poliţiştii sunt moi cu persoane foarte agresive, fie că e vorba de şoferi violenţi în trafic, de bărbaţi care… urăsc (a se citi „bat”) femeile, ori pur şi simplu infractori tupeişti. Nu ştiu alţii cum sunt, dar, când mă uit – rar, e drept – la ştirile violente, mi se face un dor teribil de legile şi de poliţiştii din America. Dacă în Los Angeles ori Seattle o femeie ar fi depus plângere împotriva soţului care o agresează, Poliţia ar fi venit rapid şi l-ar fi arestat, punându-i cătuşele fără niciun fel de… amabilităţi. În America, legea se respectă fie că eşti vânzător de hotdog ori preşedinte de multinaţională, iar poliţiştii americani sunt ştiuţi de frică şi nimeni nu comentează. În schimb, la noi sunt mai multe comentarii decât pedepse. În schimb, la noi sunt mai multe comentarii decât pedepse. Inclusiv în Argeş, unde zeci şi zeci de şoferi cu maşini de fiţe ori… normale parchează pe trotuare fără să fie deranjaţi, criminalii umblă în libertate la luni întregi după comiterea faptei, iar legile se aplică numai celor fără relaţii.

Am avut ocazia să cunosc de-a lungul carierei poliţişti de cuvânt din Europa de Vest şi S.U.A., iar diferenţele faţă de cei mai mulţi poliţişti din Argeş şi din restul ţării în ceea ce priveşte eficienţa, educaţia şi respectul faţă de cetăţeni sunt la fel de mari ca distanţa între New York şi… Piteşti.
Da, este nevoie de reformă în Poliţia Română şi în justiţie, este nevoie de reforma mentalităţilor, de legi care să facă agresorii să tremure de frică şi nu de… râs. Din păcate, mai avem mulţi miliţieni „deghizaţi” în poliţişti…

Comments

comments

DISTRIBUIȚI