Marţi, 20 decembrie, Argeşul a fost în doliu. Părintele Daciei, Constantin Stroe, a fost înmormântat la Piteşti cu onoruri militare. Funeraliile s-au încheiat la cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Piteşti cu salve de tun. Martorul naşterii automobilului românesc, Constntin Stroe, a suferit în timpul decăderii industriei auto, nu s-a lăsat însă descurajat şi nu a renunţat la viziunea lui de a resuscita Dacia. Povestea lui Constantin Stroe începe în 1968  când, proaspăt ieşit de pe băncile Universităţii Politehince din Bucureşti, s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Piteşti. În cei 50 de ani de activitate, Constantin Stroe a ocupat succesiv funcţiile de şef de atelier, inginer şef şi director tehnic. În noiembrie 1987, la două săptămâni de la „Revolta de la Braşov”, a fost dat afară de la Dacia pentru că a refuzat să preia conducerea Fabricii de Autocamioane Braşov în ciuda presiunilor făcute de primul ministru de la acea vreme, Constantin Dăscălescu, la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu. A lucrat apoi la o turnătorie din Slatina, după care a fost mutat la Scorniceşti, la Întreprinderea de Piese şi Subansamble Auto şi apoi la Oltcit Craiova. În 1988 a fost mutat la Timişoara fiin numit director la Întreprinderea de Autoturisme. Acolo a luat parte la conceperea şi lansarea Daciei Lăstun, unul din simbolele perioadei comuniste. În 2004, a fost decorat de statul francez cu distincţia de „Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare”, iar în 2012 a fost decorat de statul român cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

„A fost unul dintre martorii naşterii şi creşterii Uzinei Dacia de la Mioveni, acolo unde a parcurs conştiincios toate etapele carierei profesionale până la funcţia de director general al Uzinei. Lui Constantin Stroe i se datorează, în bună parte, salvarea mărcii Dacia, după anul 1990, şi întoarcerea acesteia în marea familie a Grupului Renault. A fost cel care a contribuit semnificativ la asigurarea unei tranziţii de sicces între vechea şi noua Dacia”, potrivit unui comunicat din partea Grupului Renault.

Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani. Stroe a suferit de 27 noiembrie un accident vascular cerebral, iar o zi mai târziu a fost operat la Spitalul Bagdasar Arsenie din Bucureşti.
Constantin Stroe s-a născut în 1942, în Hulubeşti – Dâmboviţa.

Comments

comments