Potrivit unor date oficiale realizate de Institutul Naţional de Statistică în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România”, fumătorii îşi consumă între 5% şi 10% din bugetul lunar pentru a cumpăra ţigări.

În Bucureşti şi vestul ţării se cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru tutun, iar în Moldova şi Oltenia – cel mai puţin. Astfel, românii cheltuiesc, în medie, 88,3 lei lunar pe gospodărie pentru a-şi procura ţigări, tutun, articole şi accesorii pentru fumat.

Potrivit studiului, bucureştenii cheltuiesc cei mai mulţi bani pe ţigări, în medie 140 de lei lunar pe gospodărie, iar bănăţenii – 123,3 lei. La polul opus se află regiunile Moldova, unde cheltuiala medie lunară pentru ţigări este de 64 de lei pe gospodărie şi Oltenia, unde această cheltuială este de 68,8 lei. În regiunea Muntenia, fumătorii cheltuiesc în medie 85,3 lei lunar pe gospodărie pentru ţigări.

În mediul urban cheltuiala medie cu ţigările este de 106,5 lei lunar pe gospodărie, în timp ce la ţară această cheltuială este de 65 de lei lunar pe gospodărie.

Vârstele fumătorilor

Minima este consemnată la vârste de peste 65 de ani – 45 de lei lunar pe gospodărie, iar maxima – la vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani – 124,5 lei lunar pe gospodărie. În gospodăriile conduse de bărbaţi se cheltuiesc în medie 100 de lei lunar pentru tutun şi ţigări, iar cele conduse de femei – 56,6 lei lunar.

Portrete: fumători în România

Potrivit statisticilor INS privind consumul de alcool, există două profile:
– cei mai aprigi fumători locuiesc la oraş, sunt bărbaţi, salariaţi, care cheltuiesc aproape 133 de lei lunar pe gospodărie cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani şi fac parte din gospodării cu puţine persoane, situate în Bucureşti sau în vestul ţării;
– cei mai prudenţi fumători locuiesc în mediul rural, sunt pensionari, cheltuiesc 45 de lei lunar pe gospodărie şi au vârsta de peste 65 de ani şi fac parte din gospodării cu multe persoane, situate în Moldova sau Oltenia.

Comments

comments