Argeşenii, locul trei pe ţară la consumul de alcool: 2,25 litri/lună/persoană

Potrivit unor date oficiale realizate de Institutul Naţional de Statistică în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România”, consumul mediu naţional este mai mic de doi litri şi jumătate lunar pe persoană, reprezentând totalul cantităţilor de bere, vin, ţuică şi rachiuri naturale înregistrat în anul 2014.

 

Potrivit studiului în Oltenia şi Moldova se consumă cele mai mari cantităţi de alcool, iar în Banat – cele mai mici. De asemenea, la oraş se bea mai puţin şi mai scump, în timp ce locuitorii din mediul rural beau mai mult, dar mai ieftin. Potrivit INS, consumul mediu de băuturi alcoolice – vin, bere, ţuică şi rachiuri naturale – este de 2,27 litri lunar pe persoană.

Potrivit studiului, din cele opt regiuni, Argeşul se află pe locul trei la consumul de alcool cu 2,25/litri/lună/persoană.

Datele privind consumul pe regiuni: în Oltenia se consumă 3,8 litri lunar de persoană – maximul la nivel naţional, în Moldova – 2,9 litri/lună/persoană şi Sud-Muntenia – 2,25 litri/lună/persoană.

La polul opus se regăsesc Banat cu 1,4 litri/lună/persoană, Bucureşti-Ilfov cu 1,7 litri/lună/persoană şi Nord-Vest cu 1,8 litri/lună/persoană.

Vârstele băutorilor

În ce priveşte consumul de alcool pe gospodării în funcţie de vârsta capului de familie, minimul este consemnat la vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani – 2 litri/lună/persoană, iar maximul – între 50 şi 64 de ani – 2,5 litri/lună/persoană. La persoanele de peste 65 de ani,  consumul mediu de alcool este de 2,3 litri/lună/persoană.

Portrete: băutori în România

Potrivit statisticilor INS privind consumul de alcool, există două profile de consumatori:
– cei mai aprigi băutori locuiesc la ţară, sunt agricultori, consumă peste 3 litri/lună/persoană cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani şi fac parte din gospodării cu puţine persoane, situate în Oltenia sau Moldova. Sunt în majoritate bărbaţi şi preferă vinul.  – cei mai prudenţi băutori locuiesc în oraşe, lucrează pe cont propriu, consumă 1,5 litri/lună/persoană, au vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani şi fac parte din gospodării cu multe persoane, situate în Bucureşti/Ilfov sau în vestul ţării. Sunt în majoritate femei şi preferă băuturile tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here