La Dacia, muncitorii vor fi înlocuiţi în curând cu roboţi. Oficialii uzinei au demarat un proiect de modernizare ce va urca gradul de robotizare, pe undele secţii grele, cum ar fi Presajul, de la 10% în prezent, la peste 30%.

 

Pentru forţa de muncă ce va fi înlocuită de utilaje se caută acum soluţii, una dintre ele fiind implemenatrea unui program de plecări voluntare din firmă. Angajaţii care acceptă să demisioneze pot primi între 10.000 şi 100.000 de lei net!

„€Cu muncitorii ale căror poziţii dispar în urma automatizării sunt diverse soluţii. Spre exemplu, am demarat un proiect al plecărilor voluntare. Nu avem o cifră pentru acest proiect, dar ultima oară când am avut plecări voluntare, în 2013, au plecat circa 200 de salariaţi“, a spus Cornel Olendraru, directorul uzinei Vehicule din cadrul Automobile Dacia, care are în subordine peste 7.000 de angajaţi distribuiţi în secţiile de presaj, caroserie, vopsitorie şi asamblare vehicule.

Motivul principal al acestei schimbări ar fi, după declaraţiile oficialilor uzinei, creşterea calităţii produselor. „Posturile grele cum sunt cele din presaj generează mai multe probleme de calitate deoarece omul oboseşte, nu poate ţine un anumit ritm şi trebuie să controlezi mai bine pentru a menţine calitatea“・ a subliniat directorul uzinei Vehicule Dacia,Cornel Olendraru.

Planul de automatizare a uzinei prevede o creştere a robotizării de la 5 la 20% în secţile de producţie, ceea ce va duce la dispariţia a 500 până la 1.000 de locuri de muncă, din cele 14.000 cât are în prezent compania, potrivit lui Nicolas Maure, preşedintele Dacia. 

Comments

comments