Săptămâna Albă sau Săptămâna brânzei este ultima săptămână dinaintea Postului Mare a şaptea săptămână înainte de Paşti. În Săptămâna brânzei nu se mai consumă carne, ceea ce face din ea o „săptămână de post de carne”. În timpul Postului Mare nu se vor mai consuma carne, peşte, produse lactate şi ouă.

Anul acesta, Postul Paştelui începe pe data de 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți. Conform calendarului ortodox, pe 26 februarie are loc Lăsatul secului în Postul Mare.

Tradiţii şi superstiţii

În anumite zone se practică, în această perioadă, Baterea halviţei, un joc al copiilor şi tinerilorâ: halvita se atarna de o sfoara in tavan, iar copiii incearca sa o apuce cu gura. Superstitiile spun ca pe sfoara ramasa de la “batutul alvitei” se fac din loc in loc atatea noduri cati membri are familia, apoi i se da foc. Superstitia spune ca ultimul nod inaintea caruia se stinge sfoara desemneaza pe cel mai norocos membru al familiei in acel an.

Legarea grânelor are loc tot în această perioadă, obicei prin care păsările şi dăunătorii să nu distrugă recoltele din acel an.

Potrivit traditiei, in noaptea sambetei placintelor, spre duminica Lasatului Sec de branza, se fac focuri pe dealuri, prin curti si gradini curatandu-se si arzandu-se uscaturile. Apoi oamenii se odihnesc pentru a petrece si duminica de Lasatul Secului de branza.

In duminica Lasatului sec de branza se fac mese care se incheie traditional cu un ou fiert, obicei de la care au pornit si zicatorile: “Cu un ou se astupa gura acum, cu alt ou se destupa gura la Pasti” sau “Ousor, ousor, sa-mi para Postul usor!”.

Pentru a avea spor la bucate si in gospodarie, dar si pentru “hranirea” mortilor, se pune pe pervaz, intr-o farfurie, o felie de paine, un pahar cu vin, sare si placinta cu branza care se lasa acolo pana-n seara duminicii respective.

O alta superstitie din Saptamana Alba este ca gospodinele sa aseze oalele si cratitele numai cu gura in jos, pentru a fi ferite de paguba.

Noaptea, flacaii ies pe dealuri cu torte si somoioage aprinse pentru ca “sa alunge frigul si iarna”. In Duminica lasatului sec de branza oamenii isi cer iertare unii altora pentru a intra impacati in Postul Pastilor.

Comments

comments