Potrivit unui studiu, pe volanul unei maşini sunt mai mulţi microbi decât pe colacul de WC al unei toalete publice. 

Cercetarea a fost efectuată de profesorii de la Universitatea „Queen Mary” din Londra, iar cifrele arată că o maşină „găzduieşte” de nouă ori mai multe bacterii decât o toaletă publică. Cel mai murdar element al automobilului este, de departe, volanul, deoarece este curăţat extrem de rar. Dacă pe 6,5 centimetri pătraţi de colac de toaletă se găsesc 80 de bacterii, pe aceeaşi suprafaţă din interiorul unui automobil regăsim peste 700 de bacterii dăunătoare sănătăţii.
Specialiştii spun că o maşină este mediul perfect pentru înmulţirea bacteriilor, în special dacă mâncaţi şi lăsaţi resturi sau gunoaie la bord. Potenţialele riscuri asupra sănătăţii şoferului şi a pasagerilor pot fi îndepărtate prin curăţarea regulată a interiorului şi exteriorului maşinii, dar şi prin ştergerea volanului şi a bordului cu o cârpă înmuiată în alcool sanitar. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, dar, în unele maşini, au fost găsite şi bacterii periculoase pentru om, ce pot afecta mai ales sistemul digestiv.

Telefonul mobil şi tastatura calculatorului, la fel de murdare  

De-a lungul timpului, analize similare au revelat că tastatura de la calculator, portofelul, telefonul mobil sau căruciorul de la supermarket, între altele, sunt mai murdare decât obiectele sanitare utilizate la comun. Tastatura telefonului este foarte murdară din cauza transpiraţiei, machiajului sau a prafului, ele fiind strânse, de-a lungul timpului, pe butoanele aparatului, şi putând dauna grav sănătăţii pielii şi nu numai. Măcar o dată pe săptămână înmuiaţi o dischetă demachiantă în puţin alcool sanitar şi curăţaţi cu atenţie întreaga suprafaţă a telefonului. Procedaţi la fel şi cu tastatura calculatorului! Pensulele şi bureţii îmbibaţi cu fond de ten, pudră şi alte produse cosmetice dezvoltă bacterii care  fac tenul să sufere. Şi în cazul acestora, este indicată o curăţare temeinică o dată pe săptămână sau chiar mai des, în funcţie de cât sunt folosite.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI