Conform proverbului, ”Banul face din om neom”, unii români ar face orice pentru bani. Azi noapte, câțiva ”căutători de gunoaie”, dar nu oameni ai străzii, indivizii fiind dotați cu lanterne și o mașină, au vandalizat tomberoanele de la ghena de gunoi aflată în parcarea din spatele restaurantului Pavone din centrul Piteștiului.

În video-ul de mai sus, se vede cum, în noapte, în jurul orei 03.00, mai mulți indivizi furau sticle din pubele. Astfel de cazuri sunt tot mai des reclamate de cetățeni, cu atât mai mult cu cât, de cele mai multe ori, cei care caută astfel de resturi împrăștie în jurul pubelelor deșeurile din acestea. După ce mai bine de o jumătate de oră, ”căutătorii de sticle” au scormonit prin gunoi și au luat tot ce însemna sticlă de prin gunoaie, aceștia le-au încărcat în mașina parcată la un metru de pubelă și au plecat. Bineînțeles, lăsând în jurul pubelelor doar mizerie…

”Căutătorii de gunoaie” riscă închisoarea

Legea 99/2014 interzice furtul deşeurilor reciclabile şi ar trebui să ducă la eradicarea scormonitorilor în containere. Din păcate, se pare că legea nu este suficientă pentru a stopa această activitate. ”Căutătorii de gunoaie” își văd în continuare de treaba lor, ba chiar în centrul orașului, cu puțină jenă însă, deoarece acum își desfășoară activitatea noaptea.

Conform legii, preluarea deşeurilor din recipientele şi/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii. Potrivit articolului 227 al noului Cod penal, ”luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Astfel, scormonitorii riscă nu numai amendă, ci şi închisoare.

 

 

 

 

Comments

comments