„Universitatea Piteşti riscă desfiinţarea, dacă nu pleacă echipa rectorului Barbu”

PREVIZIUNI SUMBRE Liderul de sindicat din Universitatea Piteşti, lectorul univ. dr. Mircea Bărbuceanu, dezvăluie pericolul ce ar putea urma, dacă, în urma alegerilor din această lună, nu se schimbă actuala conducere a Universităţii, iar rectorul Gheorghe Barbu va face jocurile în ceea ce priveşte înlocuitorul său. După 16 ani de „domnie” în fruntea Universităţii de Stat din Piteşti, Gheorghe Barbu va trebui să părăsească fotoliul de rector, deoarece i s-a terminat mandatul şi nu mai are dreptul să candideze. Mai mult, în acest an împlineşte 65 de ani, vârsta pensionării. Şi, cu toate acestea, bătălia pentru conducerea Universităţii Piteşti se anunţă a fi destul de dură, deoarece Gheorghe Barbu vrea să-şi pună un om de încredere în funcţia de rector. Despre viitorul acestei instituţii de învăţământ superior, dar şi despre alegeri am stat de vorbă cu lectorul univ. dr. Mircea Bărbuceanu, liderul de sindicat al profesorilor din Universitatea Piteşti.

„Ce umilinţă mai mare a putut fi decât aceea când rectorul Barbu ni l-a băgat pe gât pe Gheorghe Axinte, ca mare profesor, sau pe Aurel Stoian, fostul şef al Gărzii Financiare, care nu ştia nici să scrie”

„Barbu încearcă să spele imaginea Universităţii, propunându-l pe Constantin Stroe de la Dacia drept preşedinte de onoare al Senatului”

Cine sunt candidaţii pentru fotoliul de rector al Universităţii Piteşti?
Nu ştim nimic oficial, doar ce am auzit „pe surse”, pentru că niciodată în această instituţie nu s-a aflat nimic din ce pun la cale domnul rector Gheorghe Barbu şi echipa lui de acoliţi. Aici, muritorii de rând nu trebuie să ştie ce se întâmplă la vârf. Din câte am aflat, se pare că va candida actualul prorector Gheorghe Şerban, susţinut, bineînţeles, de domnul Barbu. Se mai aude că va mai candida şi domnul Mihai Brăslaşu, nu ştim de cine susţinut, fiindcă acum se fac diverse alianţe. Se aude că ar mai candida şi cineva de la Tehnic, susţinut de prorectorul Ion Tabacu. Se pare că va candida şi domnul notar Ionel Didea, profesor la Facultatea de Drept. Oricum, noi, profesorii, ne-am dorit un candidat din afara actualei echipe, pentru că aceasta ne-a demonstrat, timp de 16 ani, unde ne poate duce. Spre dezastru…

Dintre cei enumeraţi mai sus, cine nu face parte din echipa rectorului Barbu?
Doar domnul Ionel Didea. Restul sunt cu el, într-un fel sau altul.

Sindicatul pe care îl conduceţi pe cine va susţine?
În cazul în care va candida domnul Didea, îl vom susţine. Cel puţin noi, cei din conducerea sindicatului. Şi asta din mai multe motive: în ultimii ani, la noi nu s-a mai făcut cercetare, oamenii au fost umiliţi, iar drepturile lor au fost călcate în picioare de actuala echipă managerială. Laboratoarele sunt goale, în schimb avem pereţi noi, de proastă calitate, construiţi pe sume incredibile de cei pe care îi ştiţi foarte bine şi despre care s-a scris ani de zile. Apropo, cercetarea pe care o conduce domnul prorector Gheorghe Şerban de 8 ani de zile, este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.

„Universitatea Piteşti este complet izolată, deoarece nicio universitate nu a vrut să facă consorţiu cu noi”

S-a vehiculat o vreme chiar şi ideea că Universitatea Piteşti s-ar putea desfiinţa.
Da. Aici ne-a adus domnul rector Barbu, cel care nu l-a sprijinit decât pe Gheorghe Axinte de la Argecom sau pe Daniel Otobâcu, doi „savanţi” în dezvoltarea cârciumilor universităţii. Ce poate fi mai relevant decât faptul că domnul Barbu a preluat conducerea Universităţii în 1996, când aceasta se afla pe locul 12 pe ţară? Acum îmi este şi ruşine să spun pe ce loc suntem. Aici ne-a adus domnul rector Barbu, alături de prorectorul Gheorghe Şerban, cel care vrea acum să preia conducerea. Cu această echipă ne desfiinţăm, sincer vă spun! Universitatea este complet izolată, deoarece nicio universitate, niciun institut de cercetări nu a vrut să facă consorţiu cu noi. Îl văd în ultimul timp pe rectorul Barbu că încearcă să spele această imagine, invocând numele domnului Constantin Stroe de la Dacia, despre care spunea că o să-l propună preşedinte de onoare al Senatului Universităţii.

Practic, cine alege rectorul? Cine are drept de vot?
Toate cadrele didactice, în jur de 500, plus 25% din reprezentanţii studenţilor.

„Dacă Daniel Otobâcu avea măcar diplomă de bacalaureat, Barbu îl făcea şi pe el cadru didactic la Universitatea Piteşti”

Am înţeles că domnul rector Barbu vizează, totuşi, conducerea Senatului Universităţii.
Da. Şi-a creat o funcţie de preşedinte onorific, pentru ca, în cazul în care iese la pensie, să poată rămâne în continuare pe aici.

Dacă ar fi să faceţi un fel de bilanţ al activităţii rectorului Gheorghe Barbu, ce aţi puncta?
Aş puncta atmosfera de umilinţă pe care a creat-o pentru salariaţii Universităţii, marcată de şantaje, de lipsa sprijinului faţă de cadrele didactice. În al doilea rând, lipsa de investiţii reale în folosul Universităţii, nu al pereţilor! Oamenii fac renumele, nu clădirile, nu pereţii! Însă pereţii ăştia, promovaţi de domnul rector, le-au adus foarte mulţi bani unora! Vă spuneam despre umilinţa profesorilor. Păi ce umilinţă mai mare credeţi că a putut fi pentru noi decât aceea când domnul Barbu ni l-a băgat pe gât pe Gheorghe Axinte de la „Argecom” ca mare profesor, dar şi pe alţii de teapa acestuia, precum Aurel Stoian, fostul şef al Gărzii Financiare, care nu ştia nici să scrie, ca să nu mai vorbim de faptul că a fost reţinut de DNA pentru corupţie. Probabil că, dacă acest Daniel Otobâcu avea măcar diplomă de bacalaureat, îl făcea şi pe el cadru didactic la Universitatea Piteşti. Nu vreau să fiu înţeles greşit, dar suma acestor reproşuri este locul ocupat de Universitate acum, cu marele pericol, de care puţini sunt conştienţi, de a ne desfiinţa. Mai avem însă o şansă acum şi, prin intermediul ziarului dumneavoastră, le cer colegilor să se gândească foarte bine când vor vota. Dacă votează continuitatea echipei domnului Barbu, îi sfătuiesc să-şi găsească de lucru, pentru că Universitatea va ajunge să se desfiinţeze în scurt timp. Practic, Universitatea Piteşti riscă desfiinţarea, dacă nu pleacă echipa rectorului Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.