BAC…CU REPETIŢIE Dezastrul de la Bac-ul din 2012 este previzibil deja după primul semestru la cele trei licee din Ştefăneşti, Stâlpeni şi Costeşti, unde, în vara trecută, nu a promovat niciun elev. După ce vara trecută am ajuns de râsul ţării, când la trei licee din Argeş – Stâlpeni, Ştefăneşti şi Costeşti -promovabilitatea la examenul de Bac a fost zero, situaţia pare trasă la indigo şi pentru 2012. Practic, nu s-a schimbat nimic după duşul rece din 2011, cele trei unităţi de învăţământ fiind, după primul semestru, campioane la absenţe, corigenţi şi elevi cu situaţia şcolară neîncheiată.
Şi, cu toate acestea, miliarde de lei s-au cheltuit pentru investiţii de la Minister. Alte miliarde cheltuite din bugetul local cu utilităţile, renovările şi salariile profesorilor, plus banii cheltuiţi de părinţi, şi totul… pentru ca, la vară, rezultatul să fie zero!
În doar trei luni de cursuri, liceenii de clasa a XII-a din respectivele unităţi şcolare au reuşit „performanţe” notabile. La Stâlpeni, au fost contabilizate 3.038 de absenţe, la Ştefăneşti s-au adunat 4.224 de absenţe, iar Agricolul din Costeşti conduce topul, cu un total de 6.005 absenţe, toate trecute în contul elevilor care, peste 5 luni, vor susţine examenul de Bac.
50% dintre elevii de clasa a XII-a de la liceul din Ştefăneşti au rămas corigenţi după primul semestru
La Ştefăneşti, au început anul şcolar 2011 – 2012, în clasa a douăsprezecea şi a treisprezecea – 175 de elevi. După primul semestru, aceşti elevi, care se pregătesc să dea Bac-ul în vară, au demonstrat că nu sunt cu nimic mai „prejos” decât colegii lor care s-au făcut anul trecut de râs în toată ţara, atunci când niciunul nu a reuşit să promoveze examenul care încheie ciclul liceal.
Aşadar, din cei 175 de elevi, au mai rămas 157, la finalul primului semestru, pentru că 18 au fost exmatriculaţi din cauza numărului foarte mare de absenţe. Din cei 157 însă nici jumătate nu au reuşit să treacă clasa: 54 au rămas corigenţi cel puţin la una, două sau chiar trei materii, iar 28 au rămas cu situaţia şcolară neîncheiată.
Revenind la cei care au reuşit, totuşi, să treacă clasa după primul semestru, cei mai mulţi au medii de 5 şi 6 pe linie, doar 31 au sărit de media 7, însă niciunul nu are peste 9! Concluzia: se anunţă o altă vară fierbinte la Bac-ul de anul acesta la liceul din Ştefăneşti.
La Stâlpeni, după primul semestru, 32 dintre elevii de clasa a XII-a au rămas cu situaţia neîncheiată
O altă şcoală de „gânditori” a învăţământului argeşean este cea de la liceul din Stâlpeni. Şi aici, după doar trei luni de şcoală, la sfârşitul primului semestrul al acestui an, din 128 de elevi înscrişi în clasa a douăsprezecea şi a treisprezecea, au mai rămas 109. Din cauza absenţelor, 19 dintre ei au fost exmatriculaţi sau au abandonat şcoala din proprie voinţă. Iar cei rămaşi…
Promovabilitatea pentru primul semestru este…jos: doar 76 dintre ei au reuşit să îşi încheie situaţia şcolară cu bine. Majoritatea cu medii de 5 şi 6, câţiva mai răsăriţi au trecut de 7 şi doar 5 elevi din tot liceul au medii peste 9. Totuşi, şi aici 32 de elevi nu şi-au definitivat situaţia.
La Costeşti, 41 de corigenţi la una, două, trei sau patru materii
La Liceul Agricol din Costeşti, cel de-al treilea liceu cu promovabilitate zero astă-vară, situaţia este cea mai proastă, judecând după câţi au trecut cu bine de primul semestru. Aici au început 102 elevi, au terminat semestrul 92, şi doar 42% dintre ei, adică 39 de elevi, au promovat. Un sigur elev din tot liceul are medie peste 9, iar 8 sunt la limita lui 5. Restul de 41 au rămas corigenţi la una, două, trei sau… chiar 4 materii, iar 15 au rămas fără note, neputându-se spune dacă trec sau nu semestrul!
Aşadar nu va trebui să mire pe nimeni dacă dezastrul din cele trei licee, de care nu sunt departe însă nici alte unităţi şcolare, se va repeta şi în această vară! Iar pe termen mai lung, cele mai multe urmează un drum sigur: desfiinţarea.
Ministerul a aplicat deja o primă „amendă”: reducerea numărului de clase a noua pentru anul şcolar 2012-2013. Duşul rece este destinat, de această dată, conducerii liceelor şi cadrelor didactice, care vor trebui să se plângă mai puţin de „materialul” cu care lucrează şi să facă mai multe pentru a găsi modalităţi prin care să îşi ducă elevii de la nota 3 la nota 6, măcar! Asta dacă vor ca, peste trei ani, să mai aibă cui să predea!