Spitalele ascund pacienţilor că au dreptul la decontarea medicamentelor cumpărate din farmacii

CONSPIRAŢIE Deşi este în vigoare încă din 2008, legea care obligă spitalele să deconteze pacienţilor banii pe medicamentele pe care aceştia sunt trimişi să le cumpere din farmacii, cele mai multe dintre unităţile medicale din Argeş nu i-au înştiinţat pe bolnavi de acest drept. Acelaşi drept la decontare îl au pacienţii şi atunci când sunt trimişi din spital către alte unităţi private pentru analize, ecografii sau tomografii. Faptul că pacienţii internaţi într-un spital sunt nevoiţi să îşi cumpere cu bani din buzunar aproape totul, de la medicamente, la feşi sau vată, nu mai este un secret. Ce este însă mai puţin cunoscut de către pacienţi – şi perfect realizabil – este faptul că spitalul este obligat să deconteze aceste cheltuieli. Totul este perfect legal, pentru că există o prevedere în acest  sens, cuprinsă în reglementările sistemului încă din 2008! Numai că nicio unitate sanitară nu a avut bunăvoinţa să o popularizeze, pentru că, evident, nu este în interesul propriu, ba dimpotrivă. Ar însemna o cheltuială în plus din bugetele – şi aşa prost gospodărite sau „sifonate” – când banii trebuie să ajungă cu prioritate la anumiţi furnizori de medicamente sau servicii.
„Conform Hotărârii de Guvern 806/ 2008, articolul 70, spitalele sunt obligate să suporte, pentru asiguraţii internaţi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, iar, în cazul în care spitalul nu poate asigura un anumit medicament din diferite motive, este obligat să îi deconteze pacientului, din fonduri proprii, suma cheltuită, dacă acesta o cere. Astfel, în baza bonurilor fiscale sau a facturilor care dovedesc faptul că şi-a cumpărat medicamentele respective din farmacii, pacientul poate face o solicitare de decontare către conducerea spitalului. Cererea va fi dată spre avizare medicului curant, apoi şefului de clinică şi, în final, va trebui avizată de managerul spitalului!”, ne-a declarat Ionuţ Gheorghe, director de Contractări în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Argeş.
Cum te poţi asigura însă, ca pacient, că nu vei fi refuzat la sfârşit? O simplă măsură de precauţie: când eşti trimis să îţi cumperi de la farmacia de peste stradă de spital medicamentele pe motiv că spitalul nu le are în farmacia proprie, sau eşti trimis la anumite investigaţii paraclinice care nu pot fi efectuate în respectivul spital, trebuie să te asiguri că medicul curant semnează şi parafează o reţetă simplă sau o trimitere pentru investigaţii. Acest act este suficient pentru a putea cere apoi banii înapoi fără probleme. Însă, până în prezent, în nicio unitate spitalicească nu este afişat nicăieri, spre ştiinţa pacienţilor, că pot beneficia de rambursarea acestor costuri, în calitatea lor de plătitori de asigurări de sănătate! „Suntem şi noi curioşi dacă în vreo unitate din Argeş au fost făcute asemenea plăţi către pacienţi! Vom cere şi noi o informare, să vedem situaţia”, mai spune Ionuţ Gheorghe, director în cadrul CAS Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.