Pe cine văd politicienii argeșeni premier în locul lui Boc

Premierul Emil Boc a anunţat ieri dimineaţă că demisionează din funcţie şi i-a informat în acelaşi timp pe miniştri că a depus mandatul Guvernului. La scurt timp după acest anunţ, Preşedintele Traian Băsescu l-a numit ca prim-ministru interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cel care este, de altfel, şi singurul ministru independent. Predoiu va rămâne în funcţie până când Preşedintele ţării va desemna – în urma consultării cu partidele – un alt prim-ministru. Este de aşteptat ca Traian Băsescu să desemneze un premier tehnocrat.
Lista scurtă cu favoriţii la şefia Guvernului cuprinde şapte nume grele. Este vorba de fostul comisar european Leonard Orban, guvernatorul BNR – Mugur Isărescu, directorul SIE – Mihai Răzvan Ungureanu, consilierul guvernatorului BNR – Lucian Croitoru, preşedintele Senatului – Vasile Blaga, reprezentantul României la FMI – Mihai Tănăsescu şi George Cristian Maior, directorul SRI. Am dorit să aflăm de la politicienii argeşeni care sunt preferaţii lor pentru postul de prim-ministru al României din această scurtă şi selectă listă de propuneri.  

Mircea Andrei: „Era o demisie previzibilă şi oportună”

Senatorul Mircea Andrei, preşedinte PDL Argeş: „Era o demisie previzibilă şi oportună. Este o demisie ce a avut drept cauză imaginea erodată în urma măsurilor de austeritate luate de Guvernul Boc. Se simţea nevoia unui suflu nou în executivul central. În urma acestei demisii, PDL va ieşi întărit, indiferent cine va fi numit premier”.

Tudor Pendiuc: „Nominalizarea premierului este obțiunea Președintelui”

Tudor Pendiuc, președinte executiv PSD Argeș, primar Pitești: „Era de așteptat ca o decizie majoră să fie luată și la nivel național pentru a dezamorsa situația politică și socială, care este foarte tensionată la acest moment. În afară de problemele economice, poate inerente perioadei prin care trecem, lipsa de transparență şi de dialog, au dus la crearea unei stări tensionate în rândul populației. Nu m-aș hazarda în a nominaliza un viitor premier. Cred că acest lucru este opțiunea Președintelui Băsescu și a Coaliției de guvernare”.

Florin Frătică: „Guvernul Boc ne-a sprijinit în realizarea mai multor proiecte”

Florin Frătică, secretar general PDL Argeș, primar Bradu: „Nu știu cine va fi viitorul premier. Decizia îi aparține Președintelui Traian Băsescu. Consider însă că, în urma unor analize extrem de pertinente, se va lua cea mai bună decizie, astfel încât noul guvern să preia toate obligațiile Guvernului Boc și să le ducă la îndeplinire. Pentru noi, cei din Bradu, Guvernul Boc și-a făcut treaba, ne-a sprijinit în realizarea mai multor proiecte. Consider în schimb că Guvernul Boc a luat măsurile corecte pentru ca țara să traverseze această perioadă de criză. Altfel, ne era mai rău decât acum”.

Gabriel Bratu: „Vasile Blaga, premier”

Gabriel Bratu, prim – vicepreședinte PDL Argeş: „În aceste momente, opțiunea de echilibru ar fi, cu siguranță, Vasile Blaga, premier”.

Ion Dumitru, primar Albota: „Cred că Băsescu coace ceva”

Ion Dumitru, primar PSD Albota: „Nu cred că am rezolvat nimic prin demisia lui Boc. Eu cred că Președintele Băsescu coace ceva. Să vedem ce guvern formează! Cred însă că s-a mai rupt lanțul ăsta al firmelor abonate la contractele cu statul! Dacă aș fi acum în situația Președintelui – să aleg viitorul premier dintre numele vehiculate la această oră – trei ar fi pe lista mea: Tănăsescu, Isărescu, Blaga. Ei îmi inspiră mai mult profesionalism”.

Iulian Miu: „Eu l-aș propune pe Mihai Tănăsescu”

Iulian Miu, primar PDL Ungheni: „Eu l-aș propune pe Mihai Tănăsescu, pentru că a reprezentat foarte bine România la FMI. În plus, deși a fost un PSD-ist vechi, a demonstrat că poate reprezenta foarte bine România la forurile europene și ca independent. În ceea ce privește demisia premierului Emil Boc, nu pot să spun decât că a fost un premier care a încasat toate gloanțele din lume. Era, de altfel, previzibilă demisia, la presiunea străzii și nu numai”.

Ion Lazăr: „Cred că poporul a suferit destul”

Ion Cornel Lazăr, președinte PC Argeș: „Vocea străzii și-a spus cuvântul! Nu mai puteam merge în continuare cu acest guvern. Cred că poporul a suferit destul. Nu pot să comentez niciun nume dintre cele vehiculate ca posibili premieri, dar cred că, indiferent ce decizie se va lua, vom merge către anticipate, pentru a putea avea un guvern legitim”.

Daniel Dragomir: „Cred că premier va ajunge un tehnocrat”

Daniel Dragomir, prim-vicepreşedinte PDL Piteşti: „Se simţea nevoia unei schimbări la vârful Guvernului, lucru pe care l-a înţeles şi premierul Emil Boc, dovadă că şi-a prezentat demisia. Cred că preşedintele va numi un tehnocrat în fruntea Guvernului”.

Iani Popa: „Isărescu sau Tănăsescu – precum lumânarea la capul mortului”

Iani Popa, președinte PNL Argeș: „În primul rând, demisia trebuia să vină mai demult. Este o victorie a celor care au protestat în stradă. În afară de problemele economice și sociale, oamenii au ieșit în stradă și din cauza atitudinii PDL: aroganță, nesimțire, autism. Demisia Guvernului este un lucru bun. Ce va urma? Nu mă aștept la niciun fel de decizie înțeleaptă. Mai mare râsul ar fi dacă ar veni cu propunerea de premier cu unul dintre cei doi șefi ai Serviciilor Secrete. N-au nici inspirație, trebuiau să vină cu propuneri de genul Elena Udrea, Anca Boagiu sau Sulfina Barbu! Propunerile cu Isărescu sau Tănăsescu sunt precum lumânarea la capul mortului. Noi dorim un guvern de tehnocrați 100%, care să aibă ca principal obiectiv alegerile anticipate”.

Florin Tecău: „Cred că soluția este un guvern de tehnocrați”

Florin Tecău, vicepreşedinte CJ: „Nu votez pentru niciunul dintre numele vehiculate până acum ca posibil premier în locul lui Emil Boc. Cred că soluția este un guvern de tehnocrați, care să se ocupe de organizarea alegerilor anticipate. Demisia lui Emil Boc este primul pas, realizat ca urmare a ieșirilor în stradă. Urmează celelalte lucruri cerute de oameni, cum ar fi alegerile anticipate”.

Gheorghiţă Boţârcă: „Poate să pună un cântăreț de muzică populară”

Gheorghiță Boțârcă, primar PSD Topoloveni: „Pe mine m-a interesat mai mult situația oamenilor, a drumurilor înzăpezite, decât acești politicieni care își fac de lucru. Demisia premierului nu mai reprezintă o surpriză, atâta timp cât România a funcționat cu acest guvern 8 ani de zile și se știe în ce hal se erodase. După mine, acum, acolo, poate să pună și un cântăreț de muzică populară. Important este să organizeze alegeri anticipate”.

Constantin Tămagă: „Viitorul premier să aibă atribuții restrânse”

Constantin Tămagă, senator PSD de Argeș: „Era de așteptat atât pentru mine, cât și pentru cetățenii neimplicați politic. Era singura soluție pentru dezamorsarea situației actuale. Însă finalitatea acestui proces ar trebui să fie alegerile anticipate. În legătură cu numele vehiculate pentru viitorul premier, oricare dintre ei poate fi nominalizat, dar să aibă atribuții restrânse, iar ca principală sarcină să fie organizarea de alegeri anticipate, înaintea celor locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.