Topul promisiunilor electorale populiste din anul 2008

UNA SPUN ŞI ALTA FAC V-aţi gândit vreodată cum ar fi arătat Argeşul promisiunilor electorale din 2008? Dacă nu, vă spunem noi: 400 de kilometri de drum asfaltat la standarde europene de la Constantin Nicolescu, un metrou şi un miliard de euro de la Adrian Miuţescu, o plajă, mai tare ca-n Copacabana de la Cristian Boureanu, piste de biciclete, parcări supraterane şi Grădină Botanică – de la Tudor Pendiuc. Toate însă au rămas doar la stadiul de promisiuni, care vor fi reluate peste nicio lună, când va debuta o altă campanie electorală. Nu mai este niciun secret faptul că, în fiecare campanie electorală, se fac promisiuni cu sacul, pe principiul „las’ să fie”, ca să aibă românul la ce visa. Culmea este că multe dintre gogoşile electorale nu le cred realizabile nici chiar cei care le promit, dar asta contează mai puţin. Pornind de la faptul că peste o lună şi jumătate vom avea alegeri locale, ne-am gândit să vă reîmprospătăm puţin memoria şi am elaborat un clasament al celor mai populiste promisiuni electorale din 2008, unele de-a dreptul fanteziste.

Miuţescu a dat cu banu’, Nicolescu – cu asfaltul, iar Boureanu – cu plaja

Oameni cu speranţe şi idei, visători cu iniţiativă sau doar mincinoşi, frustraţi şi avizi de putere, sunt câţiva dintre termenii care îi definesc, într-un fel sau altul, pe cei care ne-au servit pe tavă promisiuni electorale acum 4 ani. Pe primul loc în topul nostru s-a situat, de departe, Adrian Miuţescu, cel care a fost candidatul PNL, în 2008, la şefia Consiliului Judeţean Argeş. Miuţescu promitea atunci, nici mai mult nici mai puţin de 1 miliard de euro. Cu siguranţă că, dacă ar fi câştigat preşedinţia CJ, singura şansă ca Miuţescu să-şi ţină promisiunea ar fi fost să spargă Banca Naţională a României, unicul loc ce adăposteşte atâta bănet. Tot Miuţescu mai promitea în campania din 2008 şi un metrou de suprafaţă între Piteşti – Ştefăneşti şi Mioveni, dar şi construcţia unui spital municipal. Asta ca măsură de siguranţă, în cazul în care argeşenii ar fi stat pe şinele de cale ferată, crezând că pot fi luaţi la ocazie de metroul lui Miuţescu.
Pentru că de bani, metrou şi spital s-a ocupat Miuţescu, Cristian Boureanu, candidat la şefia CJ Argeş din partea PDL, a dat-o pe partea de distracţie şi a promis construirea unei zone de promenadă în Piteşti, adică o plajă pe malul râului Argeş, mai ceva decât cea de la Copacabana. Şi, pentru că Piteştiul urma să fie invadat de turişti, Boureanu mai promitea amplasarea de camere video de supraveghere în toate intersecţiile din oraş, legate la un centru de comandă instalat în sediul Poliţiei.
În ceea ce-l priveşte pe Constantin Nicolescu, în calitate de mare iubitor al autoturismului, dar şi al celor care nu ar fi avut curajul să circule cu metroul lui Miuţescu, liderul PSD promitea în 2008 realizarea a 400 de kilometri de drumuri în Argeş, la standarde europene, câte 100 de km în fiecare an de mandat.

Anca Barbu cu măciuca, Pendiuc cu Grădina Botanică

Convinsă că rivalii politici ai lui Adrian Miuţescu – în speţă Constantin Nicolescu şi Cristian Boureanu – ar fi stat cu ochii cât cepele pe miliardul de euro pe care şeful ei de partid din 2008 promitea că-l aduce în Argeş, Anca Barbu, în calitate de candidat la Primăria Piteşti din partea PNL, şi-a confecţionat o măciucă, încercând să inducă în rândul piteştenilor o stare de „confort şi siguranţă”.
Speriat la culme de măcelul pe care urma să-l facă, prin lovirea directă la cap cu măciuca, „Doamna de Fier”, aşa cum s-a autointitulat Anca Barbu în campanie, Tudor Pendiuc şi-a început campania electorală prin a promite „Construirea unui cimitir municipal în cartierul Găvana”. La fel ca toţi candidaţii, şi Tudor Pendiuc a promis câte-n lună şi-n stele în 2008, dar de făcut n-a făcut mare lucru. Printre promisiunile neonorate de acum patru ani ale lui Pendiuc, se numără: construirea unei parcări supraterane în zona „Fortuna – Centru”; reabilitarea clădirii Centrului Cultural de la Casa Cărţii; amenajarea de piste pentru biciclete; măsuri şi acţiuni pentru scăderea preţului la apă şi căldură (!!!); facilităţi la transportul în comun (!!!); construcţia de locuinţe sociale; preluarea pădurii Trivale din domeniul public al statului şi transformarea în parc natural al municipiului; înfiinţarea unei Grădini Botanice; izolarea termică a clădirilor şi refacerea faţadelor…etc, etc…
Cum însă nimeni nu s-a gândit serios şi la sănătatea cetăţenilor, pe acest segment de nişă a intrat candidatul PDL la Primăria Piteşti, doctorul Gheorghe Frătoiaca. Cu sloganul „Mă lupt pentru viaţa voastră”, doctorul a făcut doar figuraţie în campanie, aşa cum i-a cerut Boureanu (Pendiuc ştie de ce!), limitându-se doar să ia pulsul piteştenilor prin pieţe.

Viceprimarul Piteştiului, Cornel Ionică, şi fostul prefect Gogu Davidescu au tăiat şi ei cuie, la greu, în campania din 2008

Dacă şefii se întreceau în promisiuni electorale abracadabrante, locotenenţii acestora duceau şi ei lupta lor la nivelul eşalonului doi. Cel care era „Peste tot” era viceprimarul Piteştiului, Cornel Ionică. Iată şi cu ce-i aburea „vicele” pe piteşteni acum patru ani: „Cornel Ionică – peste tot! Oriunde s-a realizat un parc, o fântână, o amenajare stradală, ori un pasaj subteran, ori o instalaţie de nocturnă, pe mine m-aţi aflat acolo, cu dorinţa să facem lucrurile bine, util, frumos. Şi dacă alături de primarul Tudor Pendiuc, eu, viceprimarul Cornel Ionică, credeţi că am făcut bine ce am făcut, vă asigur că în următorii patru ani, cu experienţa edilitară dobândită, voi face şi mai bine…”.
La fel de tare în vrăjeală era şi fostul prefect Gheorghe Davidescu, cel care, în campania din 2008, s-a declarat un „Învingător pentru dumneavoastră!”. Ce a şocat la Gogu cel mai tare a fost modul cum s-a prezentat: „Am notorietate, am experienţă managerială şi politică, îmi place să lucrez cu oameni inteligenţi, eficienţi şi mai ales…perfecţi”.
Cam atât pentru acest număr din „Universul argeşean”, dar nu rataţi ediţia de marţea viitoare, pentru că „nici nu ştiţi ce pierdeţi”: alţi primari, alţi candidaţi, alte gogoşi electorale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.