Conform unui proiect de lege, persoanele care au plătit taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante ar putea cere restituirea integrala a sumei achitate.

În prezent, proprietarii de autoturisme pot să ceară înapoi doar banii plătiţi în plus, în cazul în care taxa auto a fost mai mare decât timbrul de mediu. Astfel, persoanele care la momentul înmatriculării maşinii au platit taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ar putea să ceară toţi banii înapoi.

„Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent”, scrie în propunerea de act normativ.

Astfel, taxa auto va fi restituită integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale a câte 20% din suma datorată. De asemenea, statul va achita şi dobânda pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia.

Cererile de restituire vor fi soluţionate în maximum 90 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în cel mult zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi.

Comments

comments