DREPTATE LA STRASBOURG Două familii au câştigat peste 100.000 de euro la CEDO, deoarece au fost deposedate abuziv de 2,5 hectare de teren de către fostul primar Costel Zamfir. Alte şase procese privind afacerile ilegale cu terenuri de la Bradu sunt pe rol la Strasbourg, iar păgubiţii cer peste 2 milioane de euro. Cât timp a fost primar la Bradu (2000 – 2008), Costel Zamfir a reuşit să ridice corupţia şi „ingineriile” cu terenuri la rang de prioritate administrativă, totul în parteneriat cu politicienii, autorităţile locale şi judeţene, precum şi cu mai multe instituţii ale statului. Astfel, sute de cetăţeni au rămas fără terenuri, deşi erau proprietari de drept. În destule cazuri, fostul primar Costel Zamfir a „mutat” în acte şi graniţa dintre Oarja şi Bradu, iar multe dintre terenuri au ajuns în mâinile unor profitori. Recunoscut în judeţ drept „stăpânul terenurilor de la Autostradă”, partener de afaceri imobiliare (direct sau prin interpuşi) cu mai mulţi magistraţi, notari şi politicieni argeşeni, Costel Zamfir a jonglat cu terenuri, după bunul plac. Sub nasul DNA, al poliţiştilor, al procurorilor şi al judecătorilor, fostul primar a reuşit să doboare recordul la numărul de dosare penale, dar şi la decizii favorabile. De aici şi numele de „Cel mai penal primar”. Deşi pe rol sunt foarte multe procese, justiţia din Argeş – şi din România – a fost, ani de zile, insensibilă la nişte ilegalităţi uriaşe. Numai că, în ultima vreme, a început să se întoarcă roata, deoarece păgubiţii au ajuns să-şi caute dreptatea la CEDO.
Primul caz în care justiţia europeană a acţionat este acela a două familii din Oarja – Georgescu şi Constantin – care, sătule de faptul că nimeni nu le dădea dreptate în România, au mers până la Strasbourg, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aici, CEDO le-a dat câştig de cauză prin două sentinţe irevocabile şi a obligat statul român să le plătească peste 100.000 de euro pentru 2,5 hectare de teren (unul situat lângă Carrefour şi altul aproape de reprezentanţa Ford), de care cele două familii fuseseră deposedate ilegal. Aşadar, din cauza fostului primar Costel Zamfir, statul român trebuie să plătească bani grei.
Şi asta nu e tot. Alte şase procese sunt pe rol la CEDO şi se referă la peste 40 de hectare de teren furate. Pentru că Zamfir a acţionat penal în toate cazurile, cu siguranţă că judecătorii de la Strasbourg le vor da câştig de cauză şi păgubiţilor din aceste dosare, iar statul va fi obligat să-i despăgubească cu aproape 2 milioane de euro. Oricum, prin procesele câştigate de către cele două familii din Oarja la CEDO, s-a creat un precedent care nu se va opri prea curând.

Fraţii Prodănel au pierdut şi ei un teren în instanţă

Afacerea prin care terenurile de sub actualul magazin METRO au fost cumpărate în 2002 continuă să ridice şi ea multe semne de întrebare, ca şi punerile în posesie – absolut bizare – făcute de către fostul primar Costel Zamfir.
Printre cei care au fost afectaţi de matrapazlâcurile fostului primar din Bradu se numără şi Marian Badea. Acesta a avut un teren de 5.100 de metri pătraţi, teren care se află acum sub o parte din magazinul METRO. „Mie mi-au luat un teren de 5.100 de metri pătraţi, mi l-au furat cu ştiinţă. Interesant este faptul că cei de la METRO m-au dat în judecată cum că nu aş fi avut acte justificative, dar am câştigat în instanţă. Când au văzut asta, m-au chemat de mai multe ori cu soţia la Bucureşti ca să ne propună o înţelegere amiabilă. La acele întâlniri au fost şi şefii de la METRO România. Mi-au oferit o dată 30-35.000 de euro, altă dată au zis 45.000 de euro. I-am refuzat şi le-am spus că nu suntem la piaţă ca să ne târguim, deoarece terenul face mult mai mult. Acum i-am dat eu în judecată şi sunt convins că o să-mi dea suma pe care eu am cerut-o”. Trebuie spus că acelaşi Marian Badea mai fusese deposedat ilegal de un alt teren, în suprafaţă de un hectar, de către fostul primar Costel Zamfir. Terenul respectiv a ajuns în proprietatea milionarilor Adrian şi Cristi Prodănel. „Am câştigat şi cu fraţii Prodănel şi mi-am luat, în cele din urmă, terenul înapoi”, spune Marian Badea. Aşadar, încă un proces câştigat în războiul cu neregulile la…hectar din Bradu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI