Sărbătoare mare. Mii de români își serbează ziua astăzi

1,009 views

Creștinii ortodocșii îl prăznuiesc pe data de 10 ianuarie pe Sfântul Grigorie (Grigore), episcopul Nissei. Potrivit calendar-ortodox.ro, acest Sfânt parinte a fost frate cu Sfântul Vasile cel Mare si a stralucit prin cunostinta filozofiei si prin râvna pentru credinta ortodoxa; drept aceea a fost si aparator al Bisericii lui Hristos. Mergând la Constantinopol, împreuna cu cei care se adunau la Sinodul al doilea Ecumenic, ca sa lupte împotriva eresurilor pagâne, Grigorie s-a dovedit aparator neîntrecut al dreptei credinte, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor si prin dovezi din Scriptura.

Grigorie strabatuse toata stiinta filozofica si a bunei vietuiri si de aceea avea putere cu aceste doua arme. Pastorindu-si turma cu întelepciune si cu evlavie si, ajungând la batrânete frumoasa, a adormit si s-a mutat la Domnul. Ca înfatisare Grigorie era întru totul asemanator fratelui sau Vasile, afara de caruntete, si avea o fata putin mai vesela decât a acestuia.

Conform calendarului ortodox, tot în această zi, este pomenirea Sfântului Amonie și a Cuviosului Antipa de la Calapodești.

Comments

comments