România este printre cele mai bine dotate țări europene în ceea ce privește terenurile, apa și resursa umană.

 

„România aspiră să dezvolte și să implementeze politici și o administrație rurale moderne care să deservească fiecare persoană, în fiecare zi, în fiecare regiune a țării”, spune Elisabetta Capannelli, manager de țară, Banca Mondială, România.

“Progresul în agricultură poate contribui în general la creșterea economică a României, la economii la buget, la o balanța de schimburi mai sustenabilă, în beneficul tuturor românilor.” adaugă Capannelli.

„Aderarea la Uniunea Europeană a adus numeroase beneficii agriculturii şi zonelor rurale din România. În ultima perioadă, s-au remarcat progrese importante în ceea ce priveşte producţia agricolă şi o transformare istorică a balanţei comerciale într-una pozitivă. Progresele sectoriale au fost sprijinite în mod semnificativ de oportunităţile de finanţare crescute. Investiţiile private tot mai mari în sectorul agro-alimentar au multiplicat efectele finanţării publice, atât naţională, cât şi europeană. Administraţia agricolă a gestionat peste 14 miliarde de euro în perioada 2007-2013 şi va gestiona alte 21,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020”, a spus Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Banca Mondială, prin directa asistență către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a oferit planul pentru reformele necesare, astfel încât România să capteze deplin beneficiile financiare, economice și comerciale ale aderării la Uniunea Europeană.

Adoptarea viziunii şi strategiei sectoriale reprezintă un pas major în direcţia stabilirii unui cadru coerent, cuprinzător şi stabil de politici publice. Implementarea viziunii va necesita un efort consistent și susținut pe termen mediu și lung, începând cu o reformă instituţională atotcuprinzătoare, care să includă modernizarea şi digitizarea sistemelor şi procedurilor, precum şi consolidarea capacităţii umane, pentru a putea face faţă nevoilor curente şi viitoare și pentru a gestiona eficient riscurile la care se expun fermierii.

Aceste subiecte vor fi discutate de către experții Băncii Mondiale ca rezultat al Asistenţei Rambursabile Programatice pentru MADR derulate între 20012 și 2014 pentru consolidarea managementului strategic şi operaţional.

Comments

comments