Rectorul Didea, un fel de Gheorghe Barbu, cu un plagiat în plus

MANGLA CUM LAUDE… Marea schimbare de la Universitatea de Stat din Piteşti a venit, însă cel care a reuşit să-l detroneze de la conducere pe fostul rector, notarul Ionel Didea, avea să se dovedească a fi un fel de…Gheorghe Barbu, numai că are şi un plagiat în plus. Universitatea din Piteşti a intrat, se pare, sub semnul  dezastrului. Este parcă un blestem la nivelul conducerii, pentru că a scăpat din lac şi a nimerit direct în puţ. Când toată suflarea academică piteşteană aştepta o schimbare majoră, prin renaşterea Universităţii din Piteşti şi eliberarea de sub „tirania” rectorului Gheorghe Barbu, a răsărit în peisaj notarul Ionel Didea. Au fost alegeri universitare, iar Didea a câştigat la mustaţă. Mulţi s-au bucurat, crezând că preluarea conducerii de către notar înseamnă schimbarea mult aşteptată şi renaşterea unităţii de învăţământ din propria-i cenuşă. Toate bune şi frumoase, marea schimbare a venit, dar nu aşa cum şi-ar fi dorit universitarii, pentru că Ionel Didea avea să se dovedească a fi un fel de Gheorghe Barbu, numai că are şi un plagiat în plus.


Rectorul copy – paste

Cuplul de afaceri Barbu-Axinte devenise deja celebru în tot judeţul pentru afacerile oneroase pe care cei doi le derulau şi pentru sumele imense băgate în clădiri universitare ridicate de firma „Argecom”. S-au tocat miliarde şi jaful ar fi continuat mult şi bine dacă Barbu nu era detronat de la conducerea Universităţii din Piteşti.
A venit Didea care a anulat contracte, a pretins că va face totul corect, transparent şi vizibil. Aşa o fi, numai că noul rector nu a apucat să facă mare lucru, fiindcă numele Ionel Didea apare, de săptămâna trecută, la rubrica „inculpaţi” din dosarul lui Constantin Nicolescu. Şi parcă asta nu era e ajuns, mai nou, numele rectorului de la Universitatea Piteşti este legat de unul dintre cele mai mari scandaluri de plagiat. Planul său managerial – cu care  a şi câştigat alegerile – a fost copiat integral de la un profesor de la Cluj. Rectorul Didea şi-a făcut-o din pix, se poate spune, pentru că toate relele care i se întâmplă au pornit chiar din vârful peniţei sale. Mai întâi că a plagiat planul managerial, mai apoi a ieşit la iveală că ar fi permis, din postura de notar, ca o persoană să semneze pe un act de vânzare-cumpărare, în locul alteia, respectiv Constantin Nicolescu, în locul fiului său.
O nimica toată, numai că de aici i s-a tras cercetarea penală actualmente în curs. Şi pe planul managerial plagiat Ionel Didea a intervenit cât se poate de puţin. A schimbat doar numele Universităţii din Cluj cu numele Universităţii din Piteşti, antentul şi a mai intercalat, din loc în loc, pasaje interesante din alte planuri manageriale, tot ale altora. Şi uite aşa, încet –  încet se prefigurează tot mai clar portretul unui alt Gheorghe Barbu la conducerea Universităţii din Piteşti, numai că, de această dată, a încercat să se ascundă timid, sub o altă pălărie.

Un profesor din Cluj l-a prins pe Didea cu mâţa în sac

Doris Isoc, fost profesor la Universitatea Tehnică Babeş- Bolyai din Cluj, cel care a lansat un site unde sunt analizate lucrările acuzate de plagiat, s-a ocupat însă mai pe îndelete de planul de management prezentat de Ionel Didea şi a demonstrat că pasaje întinse din lucrare sunt pur şi simplu…copy-paste din alte lucrări, iar „autorului” îi aparţin doar câteva rânduri de legătură.
Tot profesorul clujean mai spune că printre autorii şi materialele originale plagiate de rectorul Ionel Didea se numără planuri manageriale ale prof. univ. dr. Petru Adrian Mircea – Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mircea Dumitru – Universitatea Bucureşti şi prof. univ. dr. Daniel David – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
O altă sursă plagiată a fost şi „Raportul comun privind progresele înregistrate pentru anul 2010 al Consiliului şi al Comisiei privind punerea în aplicare a programului de lucru – Educaţie şi formare profesională 2010”, precum şi planul managerial al actualului ministru de la Învăţământ, Ecaterina Andronescu.
La „bibliografia” copy-paste a lui Didea mai pot fi trecute site-uri de pe Internet şi bloguri de unde au fost copiate pasaje întregi, nemodificate, din diverse articole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.