Primarul din Bascov a băgat gaze şi-n comuna vecină, ca să ajungă şi la sora sa

AFACERI DE FAMILIE Proiectul reţelei de gaze de la capătul comunei Bascov a fost extins special de Primărie cu încă 12 gospodării din comuna Drăganu doar pentru că acolo stă sora primarului Gheorghe Stancu. De mai mulţi ani, a devenit o obişnuinţă ca primarii să îşi promoveze rudele în diferite posturi sau să apeleze la funcţiile pe care le deţin ca să obţină mai multe facilităţi şi avantaje pentru rude. Altfel spus, un trafic de influenţă perpetuat la nesfârşit, cât se poate de vizibil, dar foarte rar sancţionat.

Un caz de nepotism cât se poate de clar şi despre care oamenii s-au temut să vorbească până acum este acela al unei extinderi cu „dedicaţie” a reţelei de gaze, făcută de primarul Gheorghe Stancu la capătul comunei Bascov. O extindere ce a trecut frontiera dintre cele două localităţi şi a ajuns până la primele gospodării din comuna…Drăganu, asta numai pentru că acolo stau sora şi cumnatul primarului din Bascov. Mai mulţi cetăţeni ne-au reclamat inclusiv faptul că, la vremea respectivă, a fost mutată cu câteva zeci de metri (în comuna…Drăganu) pancarta ce marca ieşirea din comuna Bascov, doar pentru ca proiectul de gaze să ajungă şi la poarta surorii primarului Stancu, domiciliată pe raza comunei vecine.

Oamenii se tem să vorbească

Am fost pe teren pentru a vedea cum stă situaţia, în realitate. La capătul comunei Bascov, ieşirea este marcată acum de un ditamai totemul bine cimentat, totem aflat pe partea stângă. În diagonală, pe dreapta, este totemul care marchează intrarea în Drăganu. De cum ajungi în Drăganu, atenţia îţi este atrasă de un detaliu ciudat: doar 12 gospodării – şapte pe stânga şi cinci pe dreapta – au gaze trase. Gurile de aerisire se văd cu ochiul liber şi nu reprezintă niciun secret. Restul comunei nu are gaze şi nici finanţare pentru o asemenea investiţie. Dar cum a fost posibilă o asemenea extindere „paranormală”? Simplu. Pe partea stângă, chiar la intrarea în Drăganu, adică la „frontiera” cu Bascovul, tronează două vile mari şi frumoase, care domină detaşat peisajul caselor din comună. Iar cele două vile mari – cât două pensiuni zdravene – aparţin surorii şi cumnatulului primarului din Bascov. Oameni cu bani şi cu rude sus-puse, aceştia şi-au permis să facă demersuri pentru a avea gaze şi pentru a extinde reţeaua dintr-o comună în alta, deşi proiectul iniţial se oprea la capătul localităţii Bascov. Pentru ca extinderea reţelei de gaze să nu bată foarte mult la ochi, şi alte 11 gospodării au fost racordate „datorită” surorii primarului. În Drăganu, oamenii se tem să vorbească despre atotputernicul primar din comuna vecină şi despre familia sa. Am stat de vorbă cu o doamnă din Drăganu, care, sub protecţia anonimatului, ne-a declarat: „Familia primarului din Bascov este una puternică şi cu multe pile. Mi-e frică să spun mai multe legat de asta, pentru că sunt femeie singură şi nu se ştie ce mi se poate întâmpla. Oricum, nu e normal ca la intrarea în Dragănu să bagi gaze numai pentru că acolo stă sora primarului din Bascov. Din păcate, asta e România: fiecare face ce vrea, primarii sunt stăpâni, au relaţii la tribunale şi poliţie şi nimeni nu le face nimic. Legea e numai pentru ăia slabi. Mai mulţi oameni de la noi din comună au făcut cereri ca să li se bage gaze, însă, până acum, nu s-a făcut nimic. Nu e normal.”
Viceprimarul din Drăganu, Ion Enache, spune că, la vremea respectivă, extinderea de gaze s-a făcut perfect legal: „Nu a fost nicio neregulă. Da, e adevărat că la intrarea în Drăganu locuieşte şi sora domnului primar din Bascov. Dar repet, nu s-a comis nicio ilegalitate. Cât despre mutarea pancartei de limită de comună, aceasta mi se pare deja o invenţie.” În orice caz, dincolo de orice declaraţii, un lucru este cert: acum, la început de iarnă, sute de gospodării din Drăganu nu au gaze, iar oamenii trebuie să îndure cum pot frigul şi zăpezile care vor veni. Asta în timp ce undeva, la intrarea în Drăganu, sora şi cumnatul primarului Gheorghe Stancu au gaze trase cu „dedicaţie” din localitatea Bascov şi beneficiază de toate utilităţile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.