Preşedintele ANPC, Bogdan Pandelică, s-a întâlnit cu mediul de afaceri argeşean la invitaţia Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, în parteneriat cu Administraţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, a organizat dezbaterea cu tema „Protecţia Consumatorilor – prevenţie, legislaţie, cazuistică“. Evenimentul a avut loc la sediul CCIA Argeş iar lectorul principal din partea ANPC a fost chiar preşedintele Marcel Bogdan Pandelică.

Acesta a vorbit despre activitatea acestei instituţii la nivel naţional, menţionînd şi sancţiunile pe care le-au aplicat anul trecut inspectorii ANPC, aproximativ 50.000. Însă, a fost abordată şi partea de proiecte ale instituţiei pentru simplificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniu, pentru a veni atât în sprijinul consumatorilor cât şi a furnizorilor de servicii, pentru a evita căderea în capcanele ambiguităţilor legislative.

Un capitol aparte al discuţiilor l-a reprezentat cazul serviciilor bancare şi a cadrului legislativ care le permite să manevreze cum vor dobînzile, taxele şi comisioanele. Potrivit reprezentantului ANPC, Protecţia Consumatorilor a intervenit în 2016 la 17 bănci şi 40 de IFN-uri, dând amenzi de peste 2 milioane de lei şi a restituit pagubele clienţilor.

„€Pentru o mare parte din populaţie, ANPC este un organ cu care pot să colaboreze şi să îi sprijine în viaţa de zi cu zi. Este pentru prima dată cînd şeful ANPC a venit singur la o astfel de întîlnire şi tot singur a făcut şi prezentarea acestei dezbateri“ a spus preşedintele CCIA Argeş, George Caval.

Preşedintele ANPC a subliniat şi faptul că majoritatea se tem ca produsele pe care le folosesc să nu le pună în pericol sănătatea şi la fel de important este raportul calitate-preţ. Cumpărătorii se tem că informaţiile oferite s-ar putea să nu fie conforme realităţii. Oamenii doresc informaţii complete şi clare, fără clauze abuzive, publicitate corectă şi informaţii care să corespundă nevoilor consumatorilor.

Din partea auditoriului, oamenii de afaceri argeşeni au expus cazuri concrete prin care au atacat comportamentul abuziv sau necinstit al anumitor furnizori de produse şi servicii.

A mai fost luată în discuţie insolvenţa persoanelor fizice care intră în vigoare pe 1 ianuarie 2018, conform Legii 151 din 2015, unde şeful ANPC crede că vor este posibil să fie cîteva sute de mii de astfel de dosare. S-a subliniat şi faptul că se lucrează la un proiect de lege privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, dar şi la un proiect de lege privind serviciile de plată – PSD2.

În 2016, instituţia a făcut 98.653 acţiuni de control de supraveghere a pieţei, din care 36,6% la produse alimentare. S-au dat 84,40 milioane de lei amenzi şi au fost 100.030 petiţii înregistrate anul trecut. Au avut loc, de asemenea, şi 61 de controale tematice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.