INTERVIU Nicolae Pavelescu, liderul sindicatului de la Dacia, îl pune la punct pe prefectul Gheorghe Davidescu, după ce acesta din urmă şi-a permis să intervină într-un conflict de muncă între sindicat şi patronat.
„Poate în campania electorală a domnului prefect o să fiu şi eu tot un fel de mediator, aşa cum a făcut el acum, şi o să mă duc cu 10 – 12.000 de „alegători” în faţa Prefecturii”
În ultima perioadă, la Dacia, între sindicat şi patronatul francez mocneşte un conflict de muncă. Motivul? Francezii au hotărât să scoată grupele de muncă la 4.000 de muncitori, fapt pentru care salariile ar scădea substanţial. Deşi este vorba despre un conflict de muncă, prefectul Gheorghe Davidescu a atacat conducerea sindicatului, implicit pe liderul Nicolae Pavelescu, spunând că acţiunile lor ar putea să-i determine pe francezi să-şi mute producţia în Maroc. Mai mult, prefectul îi acuză pe liderii de sindicat că nu vor să vină la negocierile mediate de el.
Declaraţiile reprezentantului Guvernului în teritoriu l-au înfuriat pe liderul de sindicat Nicolae Pavelescu, acesta considerând că prefectul se bagă unde nu-i fierbe oala.
Domnule Pavelescu, în ce fel comentaţi declaraţiile prefectului, care vă acuză că forţaţi prea mult în negocierea grupelor de muncă pentru salariaţi, fapt ce ar putea să deranjeze patronatul francez şi, de aici, o eventuală mutare a uzinei de la Mioveni în Maroc?
Să ne mai lase francezii şi cu plecatul ăsta în Maroc! Pot să spun doar că Marocul este o un fel de bau – bau, cu care conducerea Renault ne ameninţă de vreo cinci ani. Şi dacă s-ar muta în Maroc, eu o să mă duc acolo, mă fac lider de sindicat, cer salarii de mii de euro şi atunci or să spună că se mută înapoi la Mioveni… Revenind la domnul prefect, îi reamintesc că noi, la Dacia, nu avem negocieri salariale, ci un litigiu de muncă, iar domnia-sa, fără să ştie măcar despre ce este vorba, s-a băgat singur în seamă.
Cred că domnul prefect ar trebui să mai pună mâna pe Codul Muncii, care spune clar că autorităţile locale nu au dreptul să intervină în cazul negocierilor salariale. Ceea ce a făcut prefectul nu s-a mai întâmplat până acum.
Totuşi, veţi merge la medierea pe care a anunţat-o prefectul?
Păi gata, a terminat cu salvarea Arpechimului şi acum se ocupă de soarta muncitorilor de la Dacia! Să fim serioşi… Ce mediere? Domnul prefect a anunţat că nu vrea să se întâlnească decât cu reprezentanţii de la ITM şi cu directorul de Resurse Umane de Dacia.
„Dacă salariile sunt mari la Dacia, nu este nici meritul prefectului, nici al PDL, nici al PSD şi nici al altor partide, ci doar al muncitorilor”
Domnul prefect a lăsat să se înţeleagă şi că sunteţi atât de virulent în această problemă a grupelor de muncă deoarece vor urma alegeri la sindicat.
Şi de această dată s-a băgat singur în seamă domnul prefect. Gheorghe Davidescu confundă alegerile de la un sindicat cu cele politice. Faţă de politicieni, care promit că asfaltează drumuri sau ce mai bat ei câmpii, eu îi reprezint profesional, corect şi onest, pe salariaţii de la Uzina Dacia. În ceea ce priveşte alegerile de la Sindicat, Adunarea Generală va stabili data, iar acestea pot avea loc şi la anul. Cred însă că nu eu sunt în campanie, ci domnul prefect. Tot se bate cu pumnul în piept că salariile muncitorilor de la Uzină sunt mari. Aşa, şi care-i problema? Este cumva meritul dumnealui? Vreau să-i spun că, dacă salariile sunt mari, nu este nici meritul prefectului, nici al PDL, nici al PSD şi nici al altor partide, ci doar al muncitorilor. I-aş propune domnului prefect să vină să muncească pe banda de montaj din Uzină şi să vedem atunci dacă salariile i se mai par mari! Practic, salariul de bază este mic, însă, datorită orelor suplimentare, se ajunge la un venit mai mare. De altfel, un principiu al Renault este „Câştigă firma, câştigă şi salariaţii!”.
Ştiţi că domnul prefect doreşte să candideze la Parlament pe Colegiul din care va face parte şi Mioveniul? Poate declaraţiile sale fac parte din viitoarea sa strategie electorală…
O, ce veste minunată!… Îl aşteptăm cu braţele deschise şi-i urăm să câştige atâtea voturi la câţi muncitori le-a fost luată grupa de muncă. În calitatea mea de lider de sindicat n-aş vrea să fiu arbitru în luptele politice, dar poate în campania domniei-sale o să fiu şi eu tot un fel de mediator, aşa cum a făcut el acum cu noi. Poate o să mă duc eu atunci cu 10 – 12.000 de „alegători” în faţa Prefecturii. Repet, cred că este o greşeală a prefectului că a intervenit în această problemă survenită strict între patronat şi sindicat!
Aţi stat vreodată de vorbă, faţă în faţă, cu prefectul până acum?
Nu. Nu ne-am întâlnit personal niciodată de când este prefect! Eu l-am văzut, ca prefect, doar de două ori, când a venit la Uzină, în vizită, cu Preşedintele României. Cred că şi atunci tot mediator era, numai că era prea ocupat să apară în poze lângă şeful statului.
Revenind la conflictul cu grupele de muncă, ce soluţii vedeţi?
O să apelăm la instanţă, dar şi la alte instituţii independente. Mă aştept ca, în perioada următoare, conducerea Uzinei Dacia Renault să meargă şi la autorităţile centrale. Este un lucru firesc. Nefiresc este ce a făcut prefectul, care, repet, în acest conflict de muncă, s-a băgat singur în seamă.
Dumneavoastră nu intraţi în politică?
Am avut oferte de la mai toate partidele politice. Dar, atâta timp cât am să fiu liderul Sindicatului de la Dacia, voi rămâne apolitic! Dacă mă voi gândi vreodată să intru în politică, mă voi retrage de la conducerea sindicatului.