MICII AU AJUNS MARI… La o lună după moarte, Ion Oiţă – fostul patron de la restaurantul „Cocoşatu” din Bucureşti şi fratele lui Nicolae Oiţă, patronul de la Lactag Costeşti – a devenit faimos peste ocean, după ce cunoscutul cotidian „Washington Post” i-a acordat ample spaţii, numindu-l „Regele Micilor”. Legenda micilor merge mai departe şi după moartea patronului Ion Oiţă, care s-a spânzurat în luna decembrie.
Jurnaliştii străini au făcut un portret al fostului patron de la restaurantul „Cocoşatu” din nordul Capitalei, la o lună după ce moartea lui a şocat România şi a ţinut capul de afiş în presa de la noi. Celebrul cotidian „The Washington Post” îl numeşte pe fratele lui Nicolae Oiţă – „Regele Micilor”. Articolul a apărut inclusiv în ziare şi pe posturi de televiziune din Australia şi China.
Conform presei americane, fostul patron este încă plâns de simpatizanţii micilor serviţi la restaurantul din nordul Capitalei. Printre cei care au mâncat la restaurantul fratelui lui Nicolae Oiţă se numără celebrul autor brazilian Paulo Coelho, soprana Mariana Nicolesco, dar şi preşedintele Traian Băsescu, cel care a spus despre micii de aici că sunt „unii dintre cei mai buni din Balcani”.
„Moartea lui Ion Oiţă ne-a afectat pe toţi. Pierderea sa este irecuperabilă, dar restaurantul va merge înainte”, a declarat partenerul său de afaceri, Andrei Alexandru, cel care este cunoscut drept Sandu Cocoşatu’, renume pe care l-a primit după 40 de ani în care a stat aplecat peste grătar.
Sandu Cocoşatu’ şi Ion Oiţă se cunosc din 1975 şi au deschis „La Cocoşatu” împreună, în 1996. „Era deosebit. Ştia cum să vorbească cu toţi, cu cei de jos, dar şi cu cei de sus. Unii dintre noi suntem aici de 15 ani, a ajutat pe toată lumea”, a mai declarat, săptămâna trecută, Andrei Alexandru, cu ochii înlăcrimaţi.
Însă viaţa şi afacerea merg înainte atât pentru angajaţi, cât şi pentru restaurant. Clienţii care coboară din maşinile scumpe parcate în faţa localului vin pentru a mânca mici cu muştar, salată de ardei copţi, alături de un pahar de bere. „La noi vin români şi străini, săraci şi bogaţi”, a completat Sandu Cocoşatu’.
Andrei Alexandru spune că micii se prepară din cea mai proaspătă carne, dar nu divulgă reţeta secretă. Potrivit „Washington Post”, micii nu sunt specifici bucătăriei româneşti, ci îşi au originile în Turcia, încă din perioada Imperiului Otoman şi reprezintă un obicei culinar din Balcani.
Pentru Sandu Cocoşatu’, micii nu sunt doar mici, ci sunt o moştenire de la fostul patron, pe care îl numeşte „Împăratul Micilor în lume”.