Povestea sensului giratoriu – cel mai eficient sistem de intersecţie

Sensul giratoriu este unul din mai multe tipuri de intersecții circulare sau intersecții unde traficul este încetinit și intră într-un ocol pe un singur sens în jurul unei insule centrale.

Iată și povestea sensului giratoriu

Îl cunoaştem sub denumirea de sens giratoriu. Este poate cel mai eficient mod de a intersecta una sau mai multe străzi. În Occident şi în Statele Unite este o metodă de fluidizare a traficului folosită de multă vreme, în timp ce în Estul Europei acest tip de nod stradal a început să fie folosit pe scară largă abia acum câţiva ani. Americanii sunt cei care au folosit pentru prima dată acest timp de soluţie stradală. Primele cercuri de trafic, aşa cum erau ele numite pe atunci, au apărut la începutul secolului XX, în partea de nord a Statelor Unite. Cu toate acestea, În Europa existau câteva intersecţii circulare chiar mai vechi care semănau cu giratoriul, cel mai bun exemplu fiind Place d’Etoile din Paris, piaţa Arcului de Triumf, dată în folosinţă în 1907. În America, prima intersecţie circulară a fost Colombus Circle din Manhattan, deschisă în 1904.

Revenind la sensul giratoriu adevărat, acesta a început să fie folosit în Europa pe scară largă în anii ’60 când Franck Blackmore a inventat mini sensul giratoriu bazat pe regula priorităţii vehiculelor aflate deja în giratoriu. Blackmore a fost inginer de trafic britanic născut în 1916. În 1960, era angajatul Transport Research Laboratory, instituţia britanică ce studia traficul de pe drumurile din Regat. Oficial, ideea mini sensului giratoriu a fost adoptată în 1975, deşi între timp în Marea Britanie sensul giratoriu începea să fie folosit pe o scară din ce în ce mai largă.

Americanii aveau să revină şi ei la acest sistem după ce giratoriile au căzut în dizgraţie la începutul secolului. Americanii au fost mai reticenţi la acest sistem, iar confuzia faţă de cum se intră şi se iese dintr-un sens giratoriu a fost multă vreme subiect de glumă în diverse show-uri televizate. Astfel, deşi peste Ocean a fost folosit primul giratoriu adevărat la începutul anilor 1900, cel dintâi sens giratoriu modern american a fost construit abia în 1990 în Summerlin, Nevada. Ulterior, acestea au devenit un lucru comun pe drumurile americane. Până în 2011, în Statele Unite au fost amenajate peste 3.000 de sensuri giratorii. Canada le-a adoptat şi ea în provincia de vest, dar cele mai multe sensuri giratorii se găsesc totuşi pe Bătrânul Continent. Iar cei care le iubesc cel mai mult sunt, se pare, francezii. În Franţa există peste 30.000 de sensuri giratorii, această cifră fiind valabilă pentru anul 2010. Între timp, ea cel mai probabil a crescut. Asta înseamnă că jumătate din sensurile giratorii din lume se află în Franţa!

Intersecţia de tip giratoriu este mai sigură faţă de intersecţia normală

Studiile au arătat că intersecţia de tip giratoriu este mai sigură faţă de intersecţia normală. Giratoriile au cu 40% mai puţine coliziuni între automobile şi până la 90% mai puţine accidente fatale faţă de o intersecţie normală. Acest lucru este datorat faptului că participanţii la trafic reduc viteza înainte de intrarea în sensul giratoriu pentru a putea ceda prioritatea către un alt vehicul care ar putea fi deja în sensul giratoriu. Apoi, majoritatea sensurilor giratorii moderne sunt gândite pentru a fi negociate la o viteză maximă de 25-40 km/oră. Pietonii sunt de cele mai multe ori protejaţi de insule înălţate între sensuri, unde aceştia se pot refugia când traversează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here