Pecineagu, cel mai mare baraj de anrocamente din Europa și în primele 10 din lume

0
254
Pecineagu, cel mai mare baraj de anrocamente din Europa și în primele 10 din lume. Barajul Pecineagu este situat pe cursul superior al râului Dâmbovița, într-o depresiune dintre munții Piatra Craiului și munții Iezer-Păpușa. Despre acesta se spune că este unul din cele mai bine gândite proiecte în ceea ce privește evacuarea apei, cât mai repede și cât mai sigur.
Se află la o altitudine de 1.117 metri și este considerat cel mai mare baraj de anrocamente (n.r. îngrămădire de beton, piatră etc. care formează diguri sau platforme de întărire) din Europa și se numără în primele 10 din lume, fiind încadrat în clasa I şi categoria B de importanţă.
Construcţia a fost pusă în funcţiune în anul 1983 şi se află în exploatarea Administraţiei Naţionale Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (ABAAV).
Are o suprafață de 182 de hectare si poate cumula până la 63 de milioane mc de apă.
Barajul are o înălțime de 107 m și o lungime la coronament de 267 m. La baza măștii de etanșare este executată o galerie perimetrală pe conturul căreia au fost executate 50 de foraje verticale de drenaj.
Pentru etanșarea terenului de fundații s-au realizat trei șiruri de injecții de mică adîncime (8–10 m) și un voal format din 2 șiruri de injecții de mare adâncime (40–100 m).
Pentru evacuarea apelor mari s-a executat un deversor pâlnie pe malul stâng, cu o capacitate de 687 m³/s, care se continuă cu un puț de 81,50 m înălțime și o galerie de evacuare de 389 m lungime și 5,80 m diametru, terminată cu o trambulină. În puțul vertical mai debușează și o galerie de semiadâncime, care permite evacuarea a 105,00 m³/s.
Se ajunge relativ ușor, din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până în comuna Podul Dâmboviței. La doar 25 de kilometri de baraj, aveți de parcurs un drum pietruit ce trece prin satul Sătic, unul din cele mai frumoase din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here