SENTINŢĂ Fostul ofiţer SRI Gabriel Vâlcu, băiatul fostului acţionar de la „SC Turism Muntenia” (Ion Vâlcu), a fost condamnat, luna aceasta, la 8 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni economice. Gabriel Vâlcu a lucrat, pentru o perioadă scurtă de timp, ca ofiţer SRI. A plecat din sistem şi s-a apucat de afaceri care, ulterior, s-au dovedit a fi unele ilegale. Şi-a înfiinţat mai multe firme, însă „lovitura” a dat-o printr-o societate care îşi avea sediul la Câmpulung, „SC Stipex”.

În această firmă, Vâlcu era asociat cu Paul Costescu, Cornel Dumitrache şi Stelian Tecuceanu. Afacerea ar fi putut continua mult şi bine dacă, anul trecut, Direcţia de Finanţe Argeş nu ar fi descoperit că firma „Stipex” nu mai plătise de foarte mult timp TVA-ul şi impozitele, totalizând astfel un prejudiciu în valoare de şapte milioane de lei. Ca atare, a fost declanşată urmărirea penală împotriva celor patru, acuzaţi şi de constituirea unui grup infracţional.
Ulterior a început un proces, toţi cei patru fiind acuzaţi că au prejudiciat statul român prin intermediul societăţii „Stipex”. Conform rechizitoriului, aceştia ar fi achiziţionat produse din Ungaria şi Bulgaria pentru care nu se achita TVA-ul, iar ulterior erau vândute în ţară. Pentru a justifica vânzarea mărfii pe piaţa internă, Vâlcu şi asociaţii declarau că produsele proveneau de la firme din România, care nu existau în realitate.
După un an şi jumătate de procese, în această lună, pe 15 noiembrie, Tribunalul Argeş a dat şi sentinţele în acest dosar: Gabriel Vâlcu a primit cea mai mare pedeapsă – 8 ani de închisoare cu executare, Paul Costecu – 7 ani, Stelian Tecuceanu – 6 ani, iar Cornel Dumitrache – 3 ani cu suspendare. În plus, toţi patru au fost obligaţi să achite prejudiciul în valoare de şapte milioane de lei, menţinându-se ca atare sechestrul asigurator pus pe bunurile respectivilor.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI