Deşi ambii sunt condamnaţi definitiv, iar Consiliul Local ar trebui să le retragă titlurile, nimeni nu aduce în discuţie subiectul.

Lista de cetăţeni pe care Piteştiul i-a investit până în prezent cu titlul „de Onoare”, în cei aproape 25 de ani de când există această practică, numără până în prezent 46 de persoane. De la preşedintele României, Emil Constantinescu, şi luptătorii moldoveni Ilie Ilaşcu şi Andrei Ivanţoc la numeroşi sportivi precum Dobrin, Crinu Olteanu ori Larisa Lăcustă, sau străini care, în anii cât au trăit şi muncit în Piteşti, şi-au pus amprenta asupra vieţii urbei, precum Francois Fourmont – directorul Dacia sau Scott Johnson – Director USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare).

Printre cei cărora edilii Piteştiului s-au gândit că ar trebui să le mulţumească şi  se numără şi fotbalistul Adrian Mutu, premiat pentru „Spectaculoasa suită de performanţe obţinute în activitatea fotbalistică naţională și internaţională și pentru promovarea imaginii municipiului Pitești și a României în lume”, dar şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, pentru „Contribuţia deosebită la promovarea judeţului Argeş şi a municipiului Piteşti în ţară şi străinătate”.
 
Procedura de conferire şi retragere a titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Piteşti” este reglementată de un regulament aprobat de Consiliul Local Piteşti, conceput în baza unei legi. Deşi cea mai mare parte a acestuia este dedicată procedurii de atribuire. Textul conţine însă şi referiri precise la cum şi de ce Consiliul Local Piteşti poate şi trebuie să şteargă de pe lista oamenilor pe care îi consideră reprezentativi şi o mândrie pentru urbe pe cei care aduc dezonoare, mai degrabă decât onoare!

Spre exemplu, cităm din regulament, „Titlul de cetăţean de onoare al municipiului Piteşti poate fi retras prin hotărâre a consiliului local, cu aplicarea în mod corespunzător a dispoziţiilor prevăzute la art. 8, alin. (3), în următoarele situaţii: a) persoana a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă; b) persoana a compromis cu rea-credinţă interesele statului român sau ale municipiului Piteşti; c) persoana a prejudiciat imaginea municipiului Piteşti prin fapte sau atitudini care contravin regulilor de convieţuire socială şi ale moralităţii.”

Cu alte cuvinte, Consiliul Local ar trebui să aplice regulamentul cel puţin în două cazuri, cel al lui Mutu şi al lui Constantin Nicolescu. Ambii sunt condamnaţi definitiv şi irevocabil. Şi nu mai spunem de prejudiciile de imagine create prin faptele „care contravin regulilor de convieţuire socială şi ale moralităţii”: huliganism, hoţie, corupţie…

Mutu tocmai a fost condamnat, şi nu oriunde, ci tocmai în Italia! Iar ziarele din întreaga Europă vuiesc! Tribunalul din Florența a pronunţat o sentinţă de 14 luni de închisoare cu suspendare de din cauza altercației dintr-un bar, cu un chelner kosovar. Fostul căpitan al naționalei era la Fiorentina, în 2010, cînd l-a bătut pe acesta într-un local din Florența. Larepubblica.it scrie că justiția italiană a precizat că, pe lângă condamnare, Mutu trebuie să plătească și 15.000 de euro. Ori, ce dezonoare mai mare pentru un oraş decât să se ştie într-o lume întreagă că unul dintre Cetăţenii săi, care mai e şi „de Onoare”, e un bătăuş condamnat?

În ce îl priveşte pe Nicolescu, sentinţa a fost pronunţată de mai bine de un an şi el se află deja la închioare, însă Consiliul Local Piteşti nu a adus niciodată în discuţie măcar posibilitatea de a-şi retrage titlul! 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI