Made în Albota: Salata creaţă Roşcată Lolla şi Blonda Lolla îi aduc mii de euro unei tinere

Valentina Ioniţă, de 35 de ani, este o tânără antreprenoare din comuna Albota, care în urmă cu trei ani şi-a deschis propria afacere în domeniul agriculturii.

Tânăra deţine afacerea „Legume de ţară”, în care a investit 20.000 de euro în primul an de activitate. Mai toată marfa o vinde pe internet, 90% dintre clienţi fiind din Bucureşti, iar ca beneficiu Valentina câştigă câteva mii de euro pe lună.
Salata este primul produs cu care legumicultorii români reuşesc să iasă primăvara pe piaţă, iar producţia este continuă pe parcursul întregului an, deoarece cererea este mereu ridicată. Alegerea soiurilor de salată pe care vrem să le cultivăm este un proces foarte important şi diferă de fiecare regiune în parte. 

Salata creaţă Roşcată Lolla şi Blonda Lolla creşte şi se păstrează foarte bine

Două dintre cele mai folosite soiuri de salată creaţă made în Albota sunt Roşcata Lolla şi Blonda Lolla, originare din peninsula italică. Intervalul de germinare la aceste soiuri se situează între 7 şi 14 zile, temperatura optimă a solului pentru acest proces fiind între 5 şi 23 de grade Celsius. „Am cultivat Roşcata Lolla şi Blonda Lolla deoarece sunt nişte soiuri de salată creaţă cerute de clienţii noştri. Cresc şi se păstrează foarte bine. Salatele se fac între 2 şi 4 luni. În ceea ce priveşte seminţele, noi le recoltăm şi le replantăm pe cele din cultura proprie”, spune producătorul Valentina Ioniţă, administratorul companiei „Legume de ţară din Albota.

Salata Iceberg se foloseşte în industria fast-food

Un alt tip de salată cultivată la Albota este „Salata de tip Iceberg” care se comercializează frecvent în România, mai ales pentru procesare în industria fast-food, cele mai importante soiuri ale acestui tip fiind Court, Brogan şi Embrace. Acest tip de salată se deosebeşte prin frunzele mari, crocante şi mai groase, aspectul fiind asemănător cu cel al verzei. Pentru o cultură timpurie, puteţi alege soiul Court, acesta având o creştere rapidă şi o producţie ridicată, iar cei care îşi doresc să înfiinţeze culturi de toamnă pot utiliza soiul Embrace, recunoscut pentru rezistenţa sa la crăpare, cât şi la dăunători.

Salata de tip căpăţână – Butterhead – rezistenţă ridicată la mană

Un alt tip de salată cultivat de Valentina Ioniţă este şi cel clasic, de tip căpăţână, denumit şi Butterhead. Acesta este destinat preponderent culturilor de toamnă târzii şi de iarnă. La acest tip de salată, frunzele formează spre centru o căpăţână compactă. Se remarcă prin rezistenţă ridicată la mană. În ceea ce priveşte perioada de semănare în câmp aceasta se realizează în luna martie, precum şi în intervalul august – septembrie, iar recoltarea – între lunile martie – iunie.

Salata de tip Hanna, recomandată pentru sezonul rece

Salata de tip Hanna este timpurie, cu frunze netede, recomandată pentru sezonul rece de toamnă-iarnă. Este o varietate de salată foarte bine cunoscută de cultivatori, care se remarcă prin toleranţă mare la frig şi îngheţ. Nu este un tip de salată pretenţios la tipul de sol, dezvoltându-se bine pe foarte multe tipuri de terenuri. Totodată, este o varietate rezistentă la boli şi are un aspect comercial foarte bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here