O afacere inedită în România! Doi câmpulungeni realizează genţi din lemn, pe care le vând la Roma

Doi argeşeni, Florin Chelu – de profesie inginer şi fiul său, Răzvan Chelu, arhitect, au deschis anul trecut o afacere inedită atât pe piaţa argeşeană, cât şi pe piaţa din România.

Argeşenii au înfiinţat la Câmpulung un mic atelier unde realizează genţi din lemn şi piele naturală unicat, care sunt vândute la noi în ţară, dar şi într-un magazin de design de lux din Roma.
Ideea de a porni o astfel de afacere neobişnuită a fost a lui Răzvan Chelu, totul începând anul trecut în timpul unei excursii la Lisabona. „Totul a pornit la începutul anului 2014, în timpul unei excursii în Lisabona, când am văzut într-un magazin o geantă realizată din bucăţi de oglindă, iar în ea se oglindea raftul din lemn pe care era aşezată. Văzând fladerul lemnului pe o geantă, ne-a venit ideea pentru Lemnia, ne-am întors acasă şi am început să lucrăm, iar, după o lună, am avut un prototip“, ne-a declarat Răzvan Chelu. Şi astfel la doar 25 de ani, Răzvan, ghidat şi de meseria pe care o practică, cea de arhitect, dar şi cu ajutorul tatălui său, Florin Chelu, care are o experienţă de peste 20 de ani în lucrul cu lemnul, au pus pe picioare anul trecut atelierul Lemnia. Investiţia într-un asemenea atelier nu a fost deloc una mică, însă o parte din utilaje le aveau deja de la atelierul de tâmplărie deţinut de Florin Chelu, iar în restul de echipamente, materiale, website şi promovare au mai investit câteva mii de euro.

O geantă se realizează manual în două – trei zile

Majoritatea comenzilor pe care le primesc cei doi argeşeni sunt personalizate şi, deşi este mai eficient să lucreze mai multe genţi în paralel, atunci când au de făcut o singură geantă lucrează între două şi trei zile. „De la prima schiţă până la produsul finit, genţile sunt realizate în atelierul nostru. În primul rând, alegem cu grijă materialele: lemnul – care trebuie să fie bine uscat – şi piele de calitate. Urmează procesul de prelucrare şi finisare a materialelor, care necesită răbdare şi timp pentru că aceste operaţiuni sunt realizate manual. De astfel, toate genţile sunt migăloase şi necesită multă atenţie şi răbdare, însă în general cel mai greu este când dezvoltăm un model complet nou, aşa cum a fost prima geantă realizată sau mai recent, realizarea clutch-ului din colecţia Fiore.
Cel mai dificil este să prelucrăm interiorul genţii şi să finisăm suprafaţa din lemn pentru a obţine un aspect impecabil. La confecţionarea genţilor folosim mai multe tipuri de lemn, precum stejar, frasin sau fag”, ne-a mai povestit Răzvan.

„Dorim să transformăm Lemnia într-un brand internaţional”

Atelierul Lemnia a lansat de curând o nouă colecţie de vară, cu tematică florală, în cadrul evenimentului „Made in Ro” desfăşurat în Bucureşti, la sfârşitul lunii mai. „În cadrul acestei colecţii am introdus un nou tip de geantă, tip clutch. În magazine fizice suntem prezenţi în Bucureşti şi Iaşi, dar online expediem în toată ţara. În judeţ, avem o clientă din Piteşti care a comandat o geantă Dolce Vita – Marina. Momentan, preţurile genţilor variază între 239 şi 449 de lei. În Roma este un parteneriat la început de drum cu un magazin cu produse de design, însă nu discutăm de cantităţi mari. Dorim să vedem care este specificul acelei pieţe şi să primim feedback, dar pentru noi este o realizare pentru că reprezintă un prim pas spre a transforma Lemnia într-un brand internaţional. De asemenea, avem discuţii, care sperăm să se concretizeze cât mai curând, cu magazine din Viena, Basel şi Rotterdam. Am luat în calcul şi realizarea altor obiecte, însă momentan focusul rămâne pe genţi, pentru că avem foarte multe idei şi schiţe şi dorim să le oferim clientelor noastre posibilitatea de a alege o geantă Lemnia nouă în fiecare sezon”, ne-a precizat tânărul antreprenor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here