Deputaţii şi senatorii au votat, în această săptămână, cu o majoritate covârşitoare, de 303 voturi „pentru”, faţă de 124 „împotrivă” şi două abţineri, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

 

Potrivit noii legi, vor beneficia de pensii toţi parlamentarii care au trecut vreo dată prin acest for decizional, fiecare în funcţie de numărul de mandate:  un parlamentar cu un mandat va primi o indemnizaţie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate – 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate – 4.600 de lei.

Potrivit iniţiativei legislative, “cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară”.

Nu pot beneficia însă de o astfel de pensie parlamentarii condamnaţi pentru fapte de corupţie.

Printre cei ce vor primi însă pensie de parlamentar se numără şi ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a fost reprezenatntul Argeşului în forul legislativ în legislatura 1990-1992, ca deputat din partea Frontului Salvării Naţionale. Astfel, după intrarea în vigoare a noii legi, domnia sa îşi va rotunji veniturile cu încă o pensie. Dat fiind însă că nu a avut decât doi ani de mandat, nu va primi întreaga sumă de 1.550 de lei în fiecare lună, ci doar o parte, proporţional cu timpul în care a  activat în respectiva legislatură!

Acum, dacă tot i-a dat Dumnezeu un aşa noroc, va avea posibilitatea să înmulţească şi numărul actelor de caritate!

Comments

comments